Vishandel Van Wijk in Tilburg ging in februari 2022 van start. En nu al hebben Willem van Wijk en zijn vriendin Kim Venmans een heropening achter de rug. Ze zijn met hun team verhuisd naar een ruimer pand, waar het zelfbedieningsmeubel zorgt voor een aanzienlijke omzetstijging.
Foto's: Bert Jansen
Een jaar geleden gingen Willem van Wijk en zijn vriendin Kim Venmans van start met hun visspeciaalzaak in Tilburg. Het ging al gelijk crescendo en nog geen tien maanden later, opende het duo in een groter pand aan de Heyhoefpromenade in stadsdeel De Reeshof. Slechts enkele tientallen meters verwijderd van de winkel die ze overgenomen hadden van Visspecialist Timmers. “Maar we konden daar niet echt vooruit, aangezien de ruimte wat beperkt was”, blikt Van Wijk terug.
Hij besloot te verhuizen naar een leegstaande winkel aan dezelfde promenade. “We produceren nu meer, met minder mensen. Ik kan nu bij wijze van spreken 24 pizza’s in een keer beleggen, zonder het werk te hoeven onderbreken. De werkzaamheden verlopen veel efficiënter. Meer meters is meer geld”, zegt de ondernemer die begin november op de nieuwe plek van start ging.
Familiebedrijf
Het zelfbedieningsmeubel zorgt voor een aanzienlijke omzetstijging. Dat had Van Wijk niet verwacht.
De reden dat Willem van Wijk (31) zelfstandig ondernemer is geworden, is bijzonder. Hij werkte jarenlang met veel plezier in het familiebedrijf: Visgroothandel W. van Wijk in Scheveningen. De onderneming werd in 1970 door Willems grootvader Wim van Wijk opgericht. Het zag er naar uit dat Willem er ook zou blijven werken, maar zijn vriendin Kim (28) wilde toch graag terug naar haar Tilburgse roots. En van het een kwam het ander. Ze besloten een visspeciaalzaak te beginnen. Met hetzelfde personeel, dat de klanten al jaren kent, gingen ze aan de slag.
Van Wijk: “Wel doen de medewerkers nu wat meer dan voorheen. Zoals zelf haring snijden, slaatjes maken, wraps draaien en bami en paella maken. Ik vind het belangrijk dat iedereen binnen het team zoveel mogelijk verantwoordelijkheden heeft”, legt de nieuwbakken ondernemer uit. Hij heeft zo zijn eigen opvattingen over het ondernemerschap. Zo liggen er bijvoorbeeld rode poon, wijting en horsmakreel in de vitrine, waar veel viswinkels dit niet in het assortiment hebben. “Consumenten zeggen vaak dat vis zo duur is. Daarom stimuleer ik ook juist deze vissoorten. Wat dat betreft wil ik het tegendeel bewijzen”, legt hij uit.
Veel witvis
Witvis verkoopt goed bij Vishandel Van Wijk. De kibbeling zorgt zelfs voor 25 procent van de omzet in zijn winkel. De bijbehorende sauzen als ravigotte-, cocktail- en knoflooksaus maakt Van Wijk, die alleen zeevis verkoopt, zelf. Kabeljauw doet het erg goed in zijn vestiging, terwijl hij pangasius en tilapia niet in het schap heeft liggen. Deze soorten hebben niet zo’n beste reputatie als het gaat om het bevatten van bacteriën en antibioticaresten. Het team van Van Wijk geeft de klanten bij de verkoop zoveel mogelijk bereidingsadviezen mee. “Vis is van zichzelf al culinair, daar hoeven in principe geen sauzen of marinades aan toegevoegd te worden”, vindt Willem van Wijk. “Heilbot of zeeduivel heeft zonder zout of peper al smaak genoeg. Ik zeg altijd: less is more.”
‘Ik wil klanten laten zien dat vis niet duur hoeft te zijn’
Viskwekerijen
Kabeljauw is een hardloper bij Van Wijk. De zalm is afkomstig van de Faeröer-eilanden.
De zalm die hij verkoopt is afkomstig van de Faeröer-eilanden. En bewust haalt Van Wijk de vis niet uit de zilte wateren bij de Noorse fjorden. “In mijn ogen zijn daar nu te veel kweekvijvers. Het is te massaal geworden en dat tast de smaak aan.” Ook zouden de vele viskwekerijen in Noorwegen het omliggende ecosysteem aantasten, zo meldden Noorse media de afgelopen jaren regelmatig.
Wanneer we spreken over het ecosysteem komt al snel de trend van duurzaamheid om de hoek kijken. Ook Willem van Wijk hecht er waarde aan. “Ik houd daar rekening mee door bijvoorbeeld met duurzame verpakkingen te werken”, zegt de ondernemer. “Maar om eerlijk te zijn, van de duizend klanten die ik in de week kan begroeten, zal slechts eens in de vijf weken een klant iets positief melden over kartonverpakkingen. Het leeft niet echt bij de mensen.”
De praktijk is weerbarstig en de keerzijde van deze verpakkingsvorm heeft hij ook al ervaren. “Van de lunchhapjes verkocht ik er in karton tien in de week. Nu ze in schaaltjes van zwart plastic liggen verkoop ik er wekelijks 45. Het oog wil blijkbaar ook wat”, concludeert Van Wijk, die de gamba’s en de Hollandse garnalen wel verkoopt in kartonnen cups, voorzien van een plastic deksel. Karton wordt ook gebruikt als verpakking voor de kibbeling. “Waar het kan, vermijd ik plastic.”
De ondernemer en zijn team maken veel zelf, zoals de tapas & bites. Denk aan een gevulde portobello met gerookte zalm of een gegratineerde green shell mossel. Ook het borrelplateau doet het goed en bestaat uit gerookte paling, Hollandse garnalen, makreelfilet, gerookte zalm, party garnalen, gerookte forel, haring, gevuld tomaatje, rivierkreeftenvlees, krabchunks, gevulde wraps, krabsalade en kibbeling.
Zelfbedieningsmeubel
Van Wijk begroet een heel gevarieerd publiek; de welgestelden, maar ook klanten die wat minder te besteden te hebben.
Veel van de visproducten zijn terug te vinden in een zelfbedieningsmeubel, net als zijn hoofdvitrine geplaatst door interieurbouwer Koops. “Zelfbediening werkt hier enorm goed. Beter dan ik had verwacht. Consumenten vinden het fijn zelfs iets beet te pakken en rustig te kiezen. Mijn omzet is hierdoor aanzienlijk gestegen.” Ondanks dat het goed gaat, kan ook Van Wijk er niet omheen dat de vis wat duurder wordt verkocht. Er is immers een enorm tekort ontstaan aan grondstoffen, doordat tijdens de coronapandemie nauwelijks voorraden zijn aangelegd waardoor de prijzen exploderen. “Je ziet dat in de viswereld ook terug. Een bedrijf als American Seafoods heeft een tijdlang niet kunnen vissen op pollak bijvoorbeeld”, weet Van Wijk. “Mijn kibbeling is zelfs een kwart duurder geworden omdat de inkoopprijzen verdubbeld zijn. De prijs voor een kilo is van 6 naar 12 euro gegaan.”
Hij begroet in zijn winkel een heel gevarieerd publiek; de welgestelden, maar ook consumenten die wat minder te besteden te hebben. De meeste klanten zijn afkomstig uit De Reeshof, een stadsdeel aan de westkant van Tilburg. De eerste woningen werden er rond 1980 gebouwd en nu wonen er zo’n 45.000 Tilburgers. “Het is een soort appendix van Tilburg. Een dorp op zich”, zegt Van Wijk die de enige visspeciaalzaak in dit deel van de stad runt. Visspecialist Timmers, van wie Van Wijk de winkel begin vorig jaar overnam, is wel een concurrent aangezien Henry en Willem Timmers nog vanuit een marktkraam in het stadsdeel vis verkopen. “Mijn voornaamste concurrenten met visspeciaalzaken zijn eigenlijk gevestigd in de naburige gemeente Dongen”, aldus Van Wijk.
Leveranciers
Vishandel Van Wijk werkt samen met vijf leveranciers. De meest bijzondere is Visgroothandel W. Van Wijk uit Scheveningen omdat het familie is van Willem die er jarenlang zelf werkzaam was. Het bedrijf levert zo’n 90 procent van het assortiment. Andere leveranciers zijn: Adri & Zoon Yerseke, Van Gelder Ridderkerk, Hooymans Foodcenter Waalwijk en Steen Food Masters uit Eernegem (B).
Stadsverwarming
De ondernemer stimuleert de verkoop van ook wat goedkopere vissoorten, omdat veel klanten vinden dat vis duur is.
Met zijn energiekosten kan hij nog redelijk uit de voeten. Het komt door de stadsverwarming in dit deel van de stad. “De Reeshof is zo’n veertig jaar geleden aangelegd, zonder gasleidingen. Wij bakken dan ook elektrisch,” aldus Van Wijk die, net als de naburige bakker Floor van Lieshout aan zijn rechterzijde en slagerij Vermeer aan de linkerzijde, enorm profiteert van de tegenovergelegen Plus-supermarkt Peek. “Die traffic is heel belangrijk voor ons als versspeciaalzaken. Tijdens een verbouwing was de Plus drie weken dicht en dat waren de drie meest rustige weken die ik heb meegemaakt hier. De bakker en de slager hadden dezelfde ervaring”, besluit Van Wijk.
Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.
|