Virtuele visbeurs - Fabrikanten over productintroducties 2020

26 mei 2020 Xandra Veltman

Door de coronacrisis kan iedereen in de visbranche elkaar even niet live ontmoeten op de beursvloer. Zo is de Seafood Expo Global in Brussel dit jaar afgelast. Pas in 2021 is in Barcelona de volgende beurs in real life. Vismagazine neemt het voortouw voor een Virtuele Voorjaarsvisbeurs. Ontdek wat er leeft bij visleveranciers en welke productinnovaties er zijn. 

Holland Paviljoen

Seafood Expo Global 2020_Holland Paviljoen

Zoals bekend faciliteert het Nederlands Visbureau al jaren het Holland Paviljoen op de wereldvisbeurs Seafood Expo Global in Brussel. Remke Nehrstede: “Veel bedrijven willen onderdeel uitmaken van een in het oog springend landenpaviljoen met jarenlange ervaring én een goede reputatie. Wij nemen bedrijven veel werk als stand(in)bouw en catering uit handen. Voor Brussel 2020 zouden we 17 bedrijven faciliteren. Voor nu zijn alle activiteiten gericht op Barcelona 2021, waar opnieuw een prachtige positie voor het Hollands Paviljoen is gereserveerd. De inschrijving hiervoor start binnenkort.”

Nieuwe verpakking

Fisscher Seafood

Karin Hulst van Visscher Seafood vertelt dat de VÅRLAKS-lijn wordt uitgebreid. "Dan is het natuurlijk het leukste om dat real life te presenteren. De verpakking van de gerookte VÅRLAKS-zalm is in een nieuw jasje gestoken om de consument meer herkenning te bieden. Daarnaast bieden we nu ook VÅRLAKS-zalm in diepvriesverpakking aan. De beurs leent zich goed om bezoekers te laten proeven en het product te laten aanraken, maar voor nu is het belangrijkste dat iedereen gezond blijft."

Eigen diepvriestak

Het Urker Zalmhuys had dit jaar een grotere stand gepland op de beurs in Brussel, vertelt Harm ten Napel. Het bedrijf zelf is ook uitgebreid en heeft - op verzoek van en in samenwerking met klanten - nu het complete assortiment vis. “Eigen inkoop. In 2018 hebben we Affish gekocht en daarmee kregen we onze diepvriestak. Nu hebben we er Affish Fresh bij voor de verse vis. Daarnaast is het gerookte assortiment uitgebreid. Via Kok Spaarndam bieden we nu ook gerookte forel, paling en makreel.”

Producten in filodeeg

Fishermans scoe shrimp

Fisherman’s Choice zou de tempuragarnalen in filodeeg, de groene, rode en gele garnalen bitterballen en de shrimpcones uitlichten. Allemaal het zien en proeven waard. De shrimpcone bijvoorbeeld oogt als een overheerlijk ijsje met een krokant filodeeg-jasje. Zowel gefrituurd als uit de oven smaken ze uniek, zegt Phil Sadijo. “We hebben dit product ingestuurd voor de Seafood Expo product van het jaar. De eerste indruk van de jury was positief. Nu is het helaas afwachten tot volgend jaar.”

Bekende garnalensoep

Triton Yerseke b.v.

Triton Yerseke b.v. en Van Belzen - Zeelandia’s garnalen Arnemuiden staan jaarlijks op de beurs met mosselen en garnalen. “Vooral als service voor onze klanten, met name die uit Frankrijk, België en Nederland. Dan trakteren we op de bekende garnalensoep van Van Belsen en dat wordt zeer gewaardeerd.” Wat betreft producten en zaken niet heel spannend, vat Wim Apeldoorn samen. Spannender is de situatie voor vissers en het garnalenpellen dat deels in eigen pelstations in Marokko gebeurt. “Maar we kunnen onze klanten nog altijd bedienen.”

Producten in blikconserven

Lenger Seafoods Groep

Lenger Seafoods Groep zou tijdens de komende beurs in Brussel weer het totale assortiment presenteren, schelp – en schaaldieren in diepgevroren, verse en geconserveerde presentaties, aldus Igor Kint. “Plus een uitbreiding van producten in blikconserven zoals de zogenaamde Almejones, Almejas del Pacifico (Vietnamese clams) en Zamburinas onder het bekende huismerk Du Nord; verse tellinas in netjes en ASC gecertificeerde Meretrix clams uit eigen kweek en productie in Vietnam.”

Machines en beeldmateriaal

Steen machines

De beursstands van Steen BV worden jaarlijks uitgebreid met machines en beeldmateriaal. “We hopen klanten nog beter te helpen, omdat je met machinaal werken meer afstand kunt behouden en handen kunt uitsparen”, zegt Jan Leuridan.

Een voorbeeld van doorontwikkeling is de ST 700-serie. Onder meer zijn op de ontvelmachine meerdere vissoorten te verwerken en alle onderdelen nog gemakkelijker te reinigen. Steen heeft in België een grote demoruimte inclusief koelcel. Ook zijn er steeds meer filmpjes en is de nieuwe website online.

Virtuele beurstour

Marel virtuele beurstoer

Marel heeft als alternatief in april 4 dagen een virtuele beurstour over hun stand georganiseerd, met in totaal zo’n 400 deelnemers. Per machine kon je meekijken. Met de overname van Curio is het aanbod aan witvismachines flink uitgebreid. Verder gaat Marel met ‘Robotics’ steeds meer productie zonder handen opzetten. Ook voert het bedrijf actie met 7 jaar garantie op de weegschalen in natte omgevingen. Maarten van der Steen: “We maken ook machines voor aan boord van schepen, op die weegschalen geven we 4 jaar garantie.”

Routes blijven open

Kotra Cold

Kotra zou wederom in Brussel staan met de andere partners van Seafoodways – het samenwerkingsverband voor seafood transport en logistiek. Dat zijn naast Kotra: Stef in Nederland, Olano in Frankrijk en Spanje, Med Frigo in Griekenland en Hopi Fish Hub in Tsjechië. Lockdown of niet, de routes voor het internationale voedseltransport blijven open, zegt Erik de Koeijer. “Jammer van Brussel en wellicht van Conxemar in Vigo in oktober. Gelukkig hebben we veel positieve reacties gehad van de visbeurs in Bremen, ook vanwege de overname van Nagel Airfreight.”

Heeft u ook iets te vertellen over een nieuw product of andere innovatie? Neem dan contact met ons op, want de Virtuele Voorjaarsbeurs gaat online verder op onze website www.vismagazine.nl.

Altijd op de hoogte blijven?