Verse vismarkt Noordzee promoot Noordzeevis tegen betaalbare prijzen

15 augustus 2022 Erik Kruisselbrink
Bert de Groot(l) en Willem Gerssen, in Willems belendende viswinkel.

Wie Noordzeevis zegt, zegt Verse Vismarkt Noordzee aan de Haven in Den Helder. Daar wordt iedere vrijdag verse Noordzeevis verkocht, direct van de visafslag pal ernaast. Verser kan niet. De twee mannen achter de Verse Vismarkt zijn Willem Gerssen van de gelijknamige viswinkel en groothandel en Bert de Groot, bedrijfsleider op de visafslag.

Foto's: Verse Vismarkt Noordzee

Willem Gerssen (49) is samen met zijn broer Gerrit eigenaar van een groothandel, daarnaast van een verse viswinkel Vishandel De Noordzee in Den Helder aan het Marsdiep, en sinds 2016 óók van Vismarkt Noordzee aan de Haven. Over de samenwerking met Bert de Groot (52) vertelt hij het volgende: “Bert stond vroeger al een aantal jaren aan de kopse kant van de afslag met verse vis. Toen het met onze groothandel wat minder ging, heb ik hem erbij gevraagd om de vismarkt weer nieuwe leven in te blazen. Hij staat voor een aantal uren bij ons op de loonlijst. Hij heeft de contacten en ik het pand van de groothandel. Wij zitten direct naast de visafslag, dus ze rijden de vis zo met de heftruck vanuit de visafslag ons pand in. Verser kan niet.”

Visliefhebbers en toeristen

Gerssen vertelt dat de vismarkt een heel gevarieerd publiek trekt. Het aantal klanten verschilt enorm per seizoen. Hij schat het aandeel vaste klanten op 40 procent van het totaal. “Er komen hier gezinnen met kinderen voor wie vis op deze manier nog te betalen is. En ook buitenlandse mensen, die goedkoop vis willen kopen. In de zomer hebben we de Duitse toeristen die graag hier komen. Voor hen maakt de prijs dan weer minder uit. Daarnaast hebben we regelmatig mensen van horecagelegenheden die even een kijkje komen nemen om ’s avonds iets uit het aanbod te kunnen serveren. Noordzeevis maakt 85 procent van het aanbod uit. De enige niet Noordzee-soorten die wij verkopen zijn dorade en zalm. En zeebaars buiten het seizoen.” Gerssen schat het wekelijkse volume dat hij verkoopt op zo’n 25 tot 30 kilo. “Maar rond de Kerst is dat wel 125 kilo.”

Het assortiment dat Vishandel De Noordzee op de markt verkoopt, is totaal anders dan in de winkel van Gerssen. Is het op de markt puur verse vis wat de klok slaat, in zijn winkel is het aandeel gebakken vis 85 procent. En de hoeveelheden zijn heel anders. “In de winkel verkoop ik zalm gemiddeld per 200 gram, terwijl dat hier een hele zij zalm is.”

Versheid en authentieke vis

Verse Vismarkt Noordzee_vis 5-2022_2

Een rijk aanbod op de Verse Vismarkt Noordzee op vrijdag.

Gerssen denkt dat de authentieke Noordzeevis in combinatie met versheid maakt dat Verse Vismarkt zo populair is. “De mensen hier in Den Helder willen graag Noordzeevis. Maar ik kan mij voorstellen dat je op de vismarkt in Den Haag een heel ander publiek trekt, dat veel meer interesse heeft in buitenlandse vissoorten. Daar zijn de mensen hier niet naar op zoek. En het grote voordeel is, dat twee uur nadat het schip aan wal is gelegd het op de markt ligt. Verser kan niet. En met Noordzeevis loop je nooit het risico, dat het niet wordt aangeleverd. Want het is er altijd. Of het nu van de visafslag in Den Helder of van Den Oever is. Die garantie heb je met buitenlandse vissoorten veel minder.”

Ook corona heeft de Vismarkt geen wind­eieren gelegd. Gerssen: “Het heeft een hele nieuwe categorie klanten opgeleverd die thuis zijn gaan kokkerellen, omdat dat restaurants dichtzaten. De verse vis daarvoor kwamen ze bij ons halen. Een deel daarvan is blijven hangen, maar een deel koopt weer de gebakken vis in de winkel, zoals ze daarvoor ook kochten.”

Twee uur nadat het schip aan wal is gelegd, ligt de Noordzeevis op de markt. Verser kan niet.

Zestien meter vis

Voor de wekelijkse verse vismarkt op vrijdag wordt de vrijgekomen ruimte van de groothandel in tweeën verdeeld met een zeil ertussen van tien meter lang en vijf meter hoog. Een grote fotoprint met kotters benadrukt de versheid van het product. “Daarvoor hebben we zestien meter verse vis op tafels en erachter hebben we de opslag.” Als het seizoen ernaar is, wordt het assortiment aan producten uitgebreid. “Bert snijdt op dit moment haring en mijn dochter maakt thuis regelmatig sushi die we ook verkopen. In de regel staan we met zijn vieren in de bediening. Naast Bert en ik zijn dat mijn zoon Jordy en Justin Spier. Beiden zijn ook vaste medewerkers in de viswinkel.”

Noordzeevis promoten

Verse Vismarkt Noordzee_vis 5-2022_3

Op een enkel product na is het allemaal Noordzeevis wat de klok slaat op de markt in Den Helder.

Voor Bert de Groot is de verkoop van verse Noordzeevis op vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur een uit de hand gelopen hobby. “Ik ben al sinds 1986 bedrijfsleider op de visafslag in Den Helder en vind het gewoon leuk om te doen. Ik ben op vrijdag al vroeg op de afslag en vanaf 10.00 uur sta ik op de Vismarkt. Ik vind het fantastisch om Noordzeevis te promoten. Zowel voor de afslag als voor mijzelf, want het is prachtige vis. We maken ook alles panklaar en fileren het. Op die manier zien klanten wat je ermee kunt doen. Willem en zijn mensen maken de vis klaar, ik ben vooral van het promoten en erover vertellen. Wat het voor vissoorten zijn, hoe en waar en met welke kotters ze worden gevangen en aangevoerd. Dat promoten doe ik ook veel via Facebook. Willem verkoopt met zijn groothandel aan zowel hotels, restaurants en andere viswinkel en nu dus ook via de Vismarkt.”

Unieke smaakbeleving

Volgens De Groot levert de verse vis van de markt in Den Helder een bepaalde smaakbeleving op, die je in de supermarkt niet hebt. Daar heb je ook wel Noordzeevis, maar is het lang niet zo vers. Bovendien is het daar heel duur.” De Groot probeert Noordzeevis ook te promoten bij andere viswinkels. “Want hoe groter de vraag, hoe beter een ambulant handelaar of viswinkel er een boterham mee kan verdienen. Wij zien wat dat betreft al wel een hele grote vooruitgang. De meesten verkopen het wel, maar bij ons is het veel goedkoper omdat wij het rechtstreeks vanaf de afslag aan de man brengen. Bij ons betaal je maar een tientje voor drie, vier kilo rode poon, wijting en schar.” De Groot beaamt dat hij zelfstandig vanaf 2010 al een aantal jaren Noordzeevis van de afslag aan de man bracht. “Ik ben er toen een aantal jaar uitgeweest en Willem heeft dat nieuw leven in geblazen. De mensen kunnen ook vis bestellen via de website vrijdagversevisdag.nl. Wij verkopen alleen duurzaam gevangen vis, aangeleverd door de kotters uit Den Helder, Den Oever en Texel. Na het lossen wordt de vis op de visafslag op soort en maat gesorteerd. Dit gebeurt onder toezicht van de NVWA, waardoor kwaliteit verzekerd is.”

Dit is een artikel uit Vismagazine 5-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?