Verse vis eten bij het tankstation

23 september 2020
Veel mensen die op weg zijn naar de afsluitdijk of in de file staan, nemen de afslag naar het tankstation om een broodje te halen (foto: Naomi Heidinga).

Een tankstation waar je verse vis kunt eten. In Nederland komt dat niet veel voor. Voor Avia Marees in Den Oever is het de gewoonste zaak van de wereld. Ze zitten dan ook praktisch naast de Afsluitdijk. Elke dag krijgen ze verse kibbeling van Viscentre ’t Wad.

Maandagochtend in de vakantie. Het loopt tegen lunchtijd. Aan de picknicktafels zitten mensen een broodje te eten. Er klinken diverse talen. Naast Nederlands, Duits en Spaans. Nog niet veel broodjes paling of porties kibbeling te bekennen, worst lijkt meer in trek. Maar wellicht komt daar zo verandering in.
Avia Marees zit in Den Oever, net voor de Afsluitdijk richting Friesland. Het is een modern gebouw, dat zes jaar geleden is gebouwd. Daarbij is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo zijn er onder meer zonnepanelen op het dak geplaatst. Met het houtwerk en rode accenten valt het zeker op. Naast de toerit staat een spandoek met reclame voor kibbeling. Dat moet klanten lokken. Verkoopmedewerker Ingrid van der Horst heeft even tijd voor een interview. De van oorsprong Amsterdamse werkt bijna een jaar bij het pompstation. Ze heeft het er goed naar haar zin. “We werken met een team met elf meiden. Dat is heel gezellig, maar je kunt je voorstellen dat het soms een kippenhok is.”

In 2012 ging Avia Marees open, sinds 2014 heeft het een bakery shop, de Roodstop. Je kunt er terecht voor diverse broodjes en snacks. Op het menu staat ook verse vis. Kibbeling is te bestellen per portie, of mensen kunnen kiezen voor een broodje met zalm of paling.

Broodje halen

Verse vis tankstation_foto Naomi Heidinga_2

De broodjes met vis worden ter plekke vers belegd, voor de ogen van de wachtende klant. Naast paling is het broodje zalm geliefd (foto: Naomi Heidinga).

Het pompstation trekt naast lokale klanten veel mensen op doorreis. “Die komen hier nog even tanken voor ze de Afsluitdijk oprijden. Wanneer er file staat op de A7, nemen veel mensen nog even deze afslag, om een broodje te halen.” Dat betekent veel toeristen en dagjesmensen. Ook wielrenners en motorrijders weten de shop te vinden. “Soms staat het hier helemaal vol.” De shop is op weekdagen van 6 tot 20 uur geopend, op zaterdag vanaf 8 uur en zondag vanaf 9 uur.

Vanwege corona was de bakery een aantal maanden dicht. “Het was hiervoor altijd gezellig druk binnen, zeker in de weekenden. De afgelopen maanden waren daarom best saai. Soms stond je zelfs in je eentje. Omdat de bakery dicht was, hadden we minder mensen nodig.”

Nu is deze weer open, maar er zijn wel aanpassingen. Binnen kan niet gegeten worden, dat kan alleen buiten. En aan groepen wordt gevraagd om een bestelformulier in te vullen, zodat niet iedereen de shop in hoeft. “De mensen houden zich er over het algemeen goed aan. Het levert geen problemen op. Soms leidt het weleens tot een discussie. Bijvoorbeeld met motorrijders. ‘Want we zijn toch één familie,’ klinkt het dan. We hebben extra picknicktafels buiten geplaatst, zodat mensen toch even rustig iets kunnen eten. Aan de voorkant hebben we er ook twee neergezet. Daar staan ze onder het afdak, ideaal voor als het regent.”

Regio

Verse vis tankstation_foto Naomi Heidinga_3

Vanaf de snelweg wordt de automobilist getriggerd om het tankstation te bezoeken voor vers gebakken kibbeling (foto: Naomi Heidinga). 

De keuze voor de visverkoop heeft te maken met de streek, legt Van der Horst uit. “In de regio werken veel vissers. Den Oever is een havengebied. Het is daarom niet gek om vis op de kaart te zetten. De vis is afkomstig van Viscentre ‘t Wad. Zij komen de bestelde vis dagelijks brengen. Naast verse kibbeling, verkopen we broodjes met paling en zalm. De klant kan zelf bepalen of dit met saus en of sla wordt geserveerd. Klanten zijn tevreden over de kwaliteit van onze vis. Sommige mensen komen echt terug voor ons broodje paling. Dat is een van de favorieten. Naast verse vis verkopen we ook andere streekproducten, zoals biologische zuivel en aardbeien. De gehaktbal komt van de lokale slager. We vinden het belangrijk om de regio te steunen.”

Voor een bakkerij in een pompstation gelden geen aanvullende veiligheidsregels voor bijvoorbeeld het frituren “De bakery en het pompgedeelte zijn immers gescheiden.” Voor de medewerkers geldt die scheiding niet. “Als het even rustig is qua tanken en ik zie dat ze in de bakery hulp kunnen gebruiken, spring ik daar bij.” Duurzaamheid was een belangrijk thema bij de bouw van het pompstation. “Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. Daarmee zijn we vrijwel zelfvoorzienend. Alles, ook in de keuken, is elektrisch.” 

Alleen de beste vis van ‘t Wad

Viscentre ’t Wad levert kibbeling aan de Roodstop. “Dat zien we niet als concurrentie,” aldus mede-eigenaar Aart Schouten. “Het is in ons belang dat mensen naar Den Oever komen voor de lekkerste vis. Daarom beleveren we Avia Marees.” Elke dag koopt Schouten verse vis op de visafslag. “We werken al jaren met dezelfde vissers en weten waar de vis vandaan komt. Daarmee is de kwaliteit gegarandeerd. Ze hebben vaste visgebieden. Op de Noordzee kan dat toch uitmaken voor de smaak, een paar kilometer verder is de kwaliteit soms minder goed. Bij ons geen kibbeling van kabeljauw, maar van koolvis. Dat is een bewuste keuze.”

Altijd op de hoogte blijven?