Vernieuwde Visspeciaalzaak Dalfijn in Dalfsen heeft regio-functie

14 maart 2023 Edwin Rensen
Gert-Jan Beekhuis en zijn vrouw Marloes hebben besloten met hun winkel aan het Kerkplein 1 in Dalfsen te blijven.

Visspeciaalzaak Dalfijn in Dalfsen kan er weer tegen. Na een verbouwing is de 35 m2 knusse winkel klaar voor de toekomst. Een open vitrine, dry misting en een geïntegreerd haring­meubel zijn de eye-catchers. “Ieder hoekje is optimaal benut.”

Foto's: Koos Groenewold

Ze hebben getwijfeld. Of op zoek naar een nieuw pand of de huidige winkel in hartje Dalfsen een opknapbeurt geven. Gert-Jan Beekhuis en zijn vrouw Marloes kozen de tweede optie. Het echtpaar heeft verschillende panden in het Overijsselse dorp bekeken, maar uiteindelijk de beslissing genomen te blijven waar ze zitten; op een A-locatie aan het Kerkplein in Dalfsen, tegenover topslager John van Broekhuizen.

In de winkelstraat barst het van de specialiteitenzaken en in de zomer wemelt het in het Vechtdal van de toeristen, waar de visspeciaalzaak in Dalfsen enorm van profiteert. “We hebben dan ook besloten niet in een nieuw en groter pand van start te gaan. We weten hier wat we hebben en we willen ook blijven leven en niet alleen werken voor de bank”, verklaart de 42-jarige Beekhuis de beslissing om op de vertrouwde plek, waar hij sinds 2006 al de visspeciaalzaak runt, te ondernemen.

Verswinkel bouwen uit Nunspeet heeft de winkel in oktober 2022 in anderhalve week tijd heringericht. Eerst moest de oude koelvitrine eruit gesloopt worden, daarna is de tegelvloer schoongemaakt en ontvet. Daar is een anti-slipvloer (pvc) overheen gekomen. Volgens de ondernemer ideaal om de winkel makkelijk schoon te houden en een voordeel wanneer het vochtig wordt. De nieuwe koelvitrine is op maat gemaakt door de winkelinrichter. Ledverlichting en een geïntegreerd haringsnijmeubel maken de vernieuwingen compleet. “De eerste maanden heeft het geleid tot hogere omzetten”, zegt Beekhuis. “We doen vanwege de gemakst­rends iets meer met kant-en-klaar, we zijn begonnen met poké bowls en de producten worden nu beter belicht en dat vertaalt zich in meer aankopen. Het oog wil blijkbaar ook wat.” De eigenaar van de enige visspeciaalzaak in Dalfsen had de bakwand in 2014 al vernieuwd.

Omliggende dorpen

Visvitrine Visspeciaalzaak Dalfijn_foto Koos Groenewold_1 (© Koos Groenewold)

Van zalm worden ver­schil­lende specialiteiten gemaakt.

Gert-Jan en Marloes Beekhuis begroeten in hun winkel behalve inwoners uit Dalfsen ook klanten uit omliggende dorpen als Nieuw­leusen, Ommen en Lemelerveld. “En vanuit Zwolle-Zuid zien we ook een trek naar het dorp omdat het hier makkelijk parkeren is. En onze kwaliteitsvis wordt gewaardeerd, dat is natuurlijk het belangrijkste”, legt Beekhuis uit.

Die kwaliteit is gegarandeerd, doordat het assortiment grotendeels afkomstig is uit Spakenburg waar Beekhuis is opgegroeid en nog steeds woont met zijn gezin. Dagelijks komt hij vanuit dit vissersdorp naar Dalfsen. “In Spakenburg maak ik dan eerst mijn rondje langs de leveranciers FishPartners, Muijs Seafood, Palingrokerij Jacob van Jan en Smedes Fine Food”, schetst Beekhuis die met zijn zalm, zoals zovele visspeciaalzaken, een hardloper in het assortiment heeft. “We doen er veel mee en maken er bijvoorbeeld zalmrollade van, met notentapenade en kruiden. Maar ook zalmsoep uit eigen keuken. Ook onze ovenschotel van bami met zalm doet het goed, net als de zalmquiche, die bestaat uit prei met gerookte zalm, ei en tomaatjes. De wilde zalm ligt geportioneerd in de diepvries en in het weekend verwerken we zalm in de poké bowls en maken we sashimi van zalm.”

Garnalen

Visspeciaalzaak Dalfijn_foto Koos Groenewold_2

Ieder hoekje is nu optimaal benut in de knusse winkel.

Beekhuis, die als 16-jarige jongen al in de ambulante vishandel in Spakenburg werkzaam was, heeft veel contact met zijn klandizie. “Bij een aankoop vraag ik regelmatig wat de klant er mee van plan is. Wanneer de garnalen bijvoorbeeld gekocht worden voor in de soep, leg ik uit dat de gekookte garnalen pas aan het einde toegevoegd moeten worden. En wanneer ze bijvoorbeeld de zalm willen bereiden, vraag ik of ze het in de oven of in de pan doen. Daar kan ik dan het meest passende stukje zalm bij uitzoeken. Met doorvragen kun je de mensen beter helpen. Voor mij moet een klant tevreden de winkel verlaten.”

Coronatijd

Visspeciaalzaak Dalfijn_foto Koos Groenewold_3

In hartje centrum Dalfsen komen ook veel klanten uit omliggende plaatsen als Nieuwleusen, Ommen en Lemelerveld en Zwolle-Zuid.

Als trends ziet Beekhuis dat er meer en meer interesse is voor de poké bowls. Ook de vraag naar een puur stukje vis dat best iets meer mag kosten neemt toe. “Onze vis is in tegenstelling tot de vis uit de supermarkt dagvers. Klanten zijn op zoek naar meer kwaliteit. Daarnaast is gemak een belangrijke drijfveer voor een groeiende groep.” Om daarin te voorzien maken Gert-Jan, zijn vrouw Marloes en hun medewerker Johny verschillende soorten visschotels, saladeschotels, gourmetschotels en barbecueschotels. Zoals de hapjesschotel de luxe, vers opgemaakt met haring, paling, zalm, Hollandse garnalen, makreel, forel, surimi en zalmpaté. Ook de gourmetschotel, samengesteld uit tonijn, zalm, victoriabaars, koolvis en scampi’s doet het goed.

“Zeker in coronatijd waren onze specialiteiten gewild”, blikt Beekhuis terug op een niet zo’n fijne periode, die echter voor zijn onderneming goed uitpakte. Zoals voor zoveel visspeciaalzaken. Beekhuis: “We draaiden twee topjaren omdat de horeca delen van het jaar gesloten was. Mensen gingen thuis aan de slag met culinaire verwennerij.” Het is inmiddels weer wat rustiger, maar nog steeds is hij tevreden over het aantal klanten dat hij wekelijks kan begroeten.

Gert-Jan Beekhuis helpt deze mensen doordeweeks met het vaste team van drie personen, en op zaterdagen wordt hij ondersteund door drie of vier meiden, afhankelijk van de drukte en het seizoen. Zelf is hij op de woensdag altijd vrij om in Spakenburg bij zijn kinderen te zijn. Op maandag is de winkel gesloten. “Het is belangrijk om ook te blijven leven en niet alleen te werken”, herhaalt Beekhuis nog maar eens. Het terras met vijf tafeltjes buiten de winkel is met name in de zomermaanden goed bezet; op die momenten is er ook meer personeel beschikbaar. Op dinsdag is de winkel geopend van 10 uur tot 18 uur en op woensdag en donderdag van 9 uur tot 18 uur. Op vrijdag van 9 uur tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur.

Energiekosten

Visvitrine Visspeciaalzaak Dalfijn_foto Koos Groenewold_2

Alle verse vis neemt Gert-Jan Beekhuis dagelijks mee vanuit zijn woonplaats Spakenburg, waar de leveranciers gevestigd zijn.

Wat betreft de energiekosten, waar veel ondernemers zich grote zorgen over maken, heeft Beekhuis op dit moment weinig te klagen. “We zitten gelukkig tot juli 2024 vast aan een acceptabel contract, maar natuurlijk moeten ook wij opletten en scherp inkopen. Onze nieuwe koelmotor voor de vitrine draagt bij aan een lager energieverbruik, omdat er een ander koudemiddel wordt gebruikt. Maar ook de inkoopprijzen zijn flink gestegen en al met al is het een dure tijd. Op een eerlijke manier bereken ik de hogere grondstof- en energieprijzen door aan mijn klanten.”

Behalve de klanten in de winkel levert het ondernemersechtpaar ook volop aan het derde kanaal, zoals horeca en bedrijfskantines. “Op een rustige dinsdag komt het regelmatig voor dat ik lekkerbekken en kilo’s kibbeling moet leveren”, schetst Beekhuis die het MSC-keurmerk mag voeren. Diverse vissoorten in het assortiment zijn aantoonbaar duurzaam. De ondernemer wil vooroplopen omdat de consument steeds vaker kiest voor duurzaam gevangen vis. Ook is hij ASC-gecertificeerd, wat betekent dat er verantwoord gekweekte vis in de vitrine ligt. 

Externe partijen en assortiment

De leveranciers van viswinkel Dalfijn zijn afkomstig uit de woonplaats van de ondernemer: Spakenburg. Gert-Jan Beekhuis neemt het assortiment af van FishPartners, Muijs Seafood, Palingrokerij Jacob van Jan en Smedes Fine Food. Zijn winkel is onlangs opnieuw ingericht door Verswinkel bouwen uit Nunspeet. Hardlopers in het assortiment zijn kibbeling, lekkerbek, haring, zeebaars, dorade enzalm. Online bestellen is mogelijk. Wanneer dit voor 21 uur gebeurt hebben de klanten de visschotels, schaal- en schelpdieren of conserven de volgende dag in huis.

Altijd op de hoogte blijven?