Vernieuwd Visgilde Schiedam spil van winkelcentrum

26 juni 2023 Edwin Rensen Herbert Wiggerman

Visgilde Schiedam is klaar voor de toekomst. De vitrine is naar voren gehaald, waardoor de passanten in winkelcentrum Hof van Spaland de beter belichte kwaliteits­producten sneller zien. Heel duidelijk is de gunfactor. “We zijn een soort buurtsuper.” 

Casper en Nadine Kerseboom runnen sinds eind 2005 de visspeciaalzaak in winkelcentrum Hof van Spaland in Schiedam-Noord. Het echtpaar stond een paar jaar geleden op een driesprong: nóg een nieuwe winkel erbij beginnen, verhuizen naar een andere locatie óf inzetten op vernieuwing van de huidige zaak. Voor dat laatste is gekozen.  

Het is nogal wat om in onzekere tijden – de pandemie werd al snel gevolgd door de oorlog in Oekraïne – te beginnen aan een kapitaalintensieve transformatie van de winkel. Maar de beslissing is een goede geweest, laat Nadine Kerseboom in het kleine kantoortje, achter de keuken van de gezellige visspeciaalzaak, weten. Haar man Casper is voor het interview met Vismagazine helaas verhinderd vanwege een crematie. De honneurs worden goed waargenomen door Gwyn Remmerswaal, adviseur van het ondernemersechtpaar en interieurbouwer. Bij het maken van de foto’s is Casper er net op tijd weer bij. 

Opfrisbeurt

Visgilde Schiedam winkelcentrum De passanten in winkel­centrum Hof van Spaland zien de producten, na de verbouwing, beter liggen in de vitrine. Het leidt tot flinke omzetgroei. (© Herbert Wiggerman)

De toch wel wat verouderde winkel in het overdekte winkelcentrum was toe aan een opfrisbeurt. Daar waren Casper en Nadine Kerseboom het wel over eens. “We hadden natuurlijk in de jaren hiervoor ook wel eens vernieuwd, onder meer met een andere vitrine in 2019. Maar we wilden een wat uitgebreider assortiment presenteren omdat we volop groeikansen zien hier. Vandaar de noodzaak tot uitbreiding en verandering”, legt Nadine Kerseboom uit.

Een van die veranderingen betreft de plaatsing van een ergonomisch verantwoord haringmeubel, waarbij het afval gekoeld wordt. “Belangrijk, want haring is net als een gebakken visje voor veel van onze klanten toch vaak de eerste kennismaking met de winkel. Wanneer ze daar tevreden over zijn komen ze vaker terug”, zegt Nadine.

Adviseur Gwyn Remmerswaal, voorheen ook manager en vennoot bij Visgilde Winkelbedrijven, en sinds 2011 eigenaar van Remmerswaal Retail & Design, stond het echtpaar met raad en daad bij. Hij kent de winkel, de locatie en de ondernemers als zijn broekzak. “Deze zaak is eigenlijk een soort buurtsupermarkt en vormt de spil in dit winkelcentrum. De ondernemers kennen bijna iedereen, maken met iedereen een praatje en hebben een hele belangrijke sociale functie”, vertelt Remmerswaal. “Daarom weet ik dat hier nog volop mogelijkheden en kansen liggen. In overleg is daarom ook gekozen voor het plaatsen van een zelfbedieningsmeubel en is besloten meer verse vis en maaltijden toe te voegen aan het assortiment. Die ruimte is er nu ook. Verder is een energiezuinige koeling geplaatst, die 10 procent minder energie verbruikt dan de vorige.”

De bank is duidelijk voorzichtiger richting het mkb dan voorheen

Nadine Kerseboom beaamt het relaas van Remmerswaal; ook zij en haar man constateren al jaren dat er groeipotentie is. Met name de vraag naar vis uit de Noordzee stijgt. Dat werd vooral in coronatijd duidelijk, maar deze trend zet door en daar kan in de vernieuwde winkel makkelijker op ingespeeld worden. “Klanten zijn op zoek naar lokale vissoorten en seizoensvis. We presenteren dan ook meer van eigen bodem”, zegt Kerseboom die tijdens de verbouwing zeven weken vanuit een verkoopwagen pal naast het winkelcentrum kon blijven verkopen. 
Net als in de winkel waren in die periode de gebakken vis, de Kethel binkie (een zelf samengestelde loempia die als maaltijd dient), Japanse tonijn en lunchhapjes (zoals tonijn tataki) de hardlopers bij Visgilde Schiedam, dat ook volop inzet op salades en daar een speciale folder voor heeft laten maken. De ‘traiteur’ kan zich daar in de ruimere keuken nu beter op richten en scoort bijvoorbeeld met de salade voor 4 tot 8 personen, die als basis een aantal bolletjes zalmsalade heeft, gegarneerd met diverse soorten gerookte vis, zoals zalm, paling, makreel, heilbot en forel. 

Ahold als huisbaas

vismaaltijden Visgilde Schiedam Er is meer ruimte voor het presenteren van maaltijden. Kethel binkie (de zelfgemaakte loempia, die als complete maaltijd dient) is een van de hardlopers (© Herbert Wiggerman)

Tijdens de verbouwing kon de huur van de winkel, die eigendom is van Ahold, stopgezet worden. Die relatie met Ahold is om meerdere redenen belangrijk, zo blijkt tijdens het relaas van Kerseboom en Remmerswaal. De visspeciaalzaak grenst aan een Albert Heijn-vestiging en er is ooit sprake van geweest dat deze winkel van de marktleider zou uitbreiden tot een zogeheten grotere XL-variant, ten koste van Visgilde Schiedam. “Voordat we gingen verbouwen wilden we natuurlijk zeker weten dat dit niet zou gebeuren en we hier konden blijven. Die garantie hebben we gekregen na verschillende gesprekken met de vastgoedmanager van Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn”, legt Nadine Kerseboom uit.

Nu Ahold die duidelijkheid heeft verschaft was dat voor het echtpaar Kerseboom het sein om het huurcontract met tien jaar te verlengen. Zelfs met een korting omdat de supermarktketen blij is met deze florerende winkel in het toch wel wat verouderde winkelcentrum. Maar is het dan wel verstandig om te investeren? Remmerswaal: “Dit winkelcentrum moet eigenlijk gerevitaliseerd worden, maar dat laat op zich wachten omdat veel pandeigenaren daar niet zo happig op zijn. Voor hen vormen de huuropbrengsten het pensioen. Al met al trekt het winkelcentrum echter nog zoveel publiek en loont het voor het ondernemersechtpaar zeker om te werken aan een eigentijdse up-to-date winkel zoals nu het geval is.”

Slapeloze nachten

Visgilde Schiedam Nadine en Casper Kerseboom Nadine en Casper Kerseboom kennen nagenoeg alle klanten en vervullen een sociale functie met hun winkel. (© Herbert Wiggerman)

Toch was de uitbreiding niet altijd een gelopen koers. Casper en Nadine Kerseboom hebben er best wat slapeloze nachten aan overgehouden. “We leven in een onzekere wereld met inflatie, de nasleep van de corona­crisis en de oorlog in Oekraïne. Ook zijn grondstoffen flink duurder geworden en is de prijs van bijvoorbeeld roestvrijstaal vertienvoudigd. Verder zijn niet alle materialen snel leverbaar; zo waren compressoren uit Italië een tijd niet beschikbaar”, zegt Nadine Kerseboom, die met haar man toch alle hobbels nam en koos voor een flinke investering in de vernieuwde winkel, met onder meer een nieuwe pui en een hoger plafond met Bäro-verlichting.

“Klanten die hier langs lopen kunnen de producten veel beter zien nu en dat betaalt zich uit in een omzetgroei van ongeveer 15 procent sinds de heropening op 3 december vorig jaar”, legt de 46-jarige onderneemster, die enthousiast is over de open keuken, uit. Samen met Casper heeft zij wel moeten ‘strijden’ om de financiering met de Rabobank rond te krijgen. “Door de hogere energieprijzen gaat de bruto marge ook omlaag en daar wordt naar gekeken. De bank is duidelijk voorzichtiger richting het mkb dan voorheen. Uiteindelijk hebben we ze kunnen overtuigen dat onze verbouwing gaat zorgen voor extra klandizie en omzet. Daarmee is de financiering rond gekomen.”

Dat zorgde ook voor blije gezichten bij hun zoon Roy, die in de zaak werkt, en medewerker Tim Scholten. De bedoeling is dat dit duo de winkel binnen nu en vijf jaar over gaat nemen. En dus is Tim Scholten (23) heel content met alle doorgevoerde veranderingen, waar hij ook in het voorstadium bij betrokken is geweest. Door de grotere keuken is het straks ook mogelijk thuis te bezorgen en nog meer te doen met catering en de broodjesservice. Trends die waarschijnlijk doorzetten en waar de jonge generatie ondernemers op inspeelt.

Tegen de tijd dat Roy en Tim de zaak in Schiedam overnemen gaat Nadine zich wat meer bezighouden met vrijwilligerswerk. “Bijvoorbeeld koken met jongeren die een beperking hebben. Dat doe ik nu ook al en geeft me veel voldoening. Daarnaast blijf ik ook in de toekomst in de winkel werken, net als mijn man. Maar nu we de opvolging al geregeld hebben en de zaak bovendien toekomstbestendig is gemaakt, kunnen we ons ook wat meer met andere zaken bezighouden. Het leven bestaat uit meer dan werken in een viszaak”, zegt de enthousiaste Nadine Kerseboom die samen met Casper de klanten uit Schiedam al jaren een warm welkom bezorgt. 

Leveranciers

vis fileren Visgilde Schiedam Tim Scholten was al vroeg betrokken bij de plannen voor herinrichting. (© Herbert Wiggerman)

  • FishPartners: verse vis en mosselen
  • W.G. den Heijer & Zn: garnalen
  • Esser haringgroothandel en rokerij: makreel
  • Anguila-Vis: zalm en paling
  • Haringhandel A. Hoek: haring, rolmopsen

Altijd op de hoogte blijven?