UK-205 vol noviteiten

10 december 2019 Willem M. den Heijer
Foto: Willem M. den Heijer 

De in november in de vaart gebrachte twinrigger UK-205 ‘Spes Nova’ van Ekofish uit Urk zit boordevol noviteiten die het schip ook gedurende ongunstige economische tijden rendabel weten te houden. Tijdens de bouw van het schip is er volop aandacht geschonken aan het terugbrengen van het energieverbruik en een optimale verwerking van de vangst.

Zo is de UK-205 het eerste Nederlandse vissersvaartuig dat is uitgerust met een verdovingsinstallatie (stunner) ten einde tegemoet te komen aan de maatschappelijk discussie over het diervriende­lijker doden van vissen. Ofschoon nog steeds niet is bewezen dat vis pijn lijdt, loopt dit bedrijf vooruit op wat eventueel in de toekomst gaat spelen. Zodra de kuil is gestort, komt de vis via een goot terecht bij de verdovingsinstallatie. Daarna volgt de verdoofde vis zijn weg naar de locatie waar het strippen plaatsvindt. De UK-205 beschikt verder over een scholstripmachine. Deze automatische scholstripmachine verlicht het werk voor de bemanning aan dek wanneer grote trekken schol gedaan worden.

Er is een volledige verwerkingsinstallatie waaronder opvoerbanden, hoppers, sorteerunit, stortkokers en spoelmachines. Op het verwerkingsdek is ook een voorkoelsysteem aangebracht dat de gestripte vis, voordat deze naar het visruim getransporteerd wordt, tot 0 graden Celsius terugbrengt. Overigens is de vis nog vóór te worden verdoofd ook al een reservoir met koud zeewater van 4 graden Celsius gepasseerd. Het snel afkoelen van vis zorgt ervoor dat de kwaliteit op peil blijft en dat de handel langer met deze vis aan de slag kan.

Altijd op de hoogte blijven?