Tips en tools van CNV Geldzorg

25 augustus 2020
Marjolein van Lonkhuijzen (foto: Maartje Kuperus)

De coronacrisis heeft 1 op de 5 Nederlanders getroffen in de portemonnee. Het project CNV Geldzorg ondersteunt werkgevers en -nemers in de visdetailhandel bij het omgaan met financiële zorgen. Sociaal Fonds Vishandel en brancheorganisaties VNV en de CVAH maken het project mede mogelijk. Projectleider Marjolein van Lonkhuijzen geeft tips.

Mensen die normaal al te maken hebben met inkomensonzekerheid zoals jongeren, zelfstandigen en flexwerkers zijn volgens het Nibud in inkomen teruggegaan door de coronacrisis. Bijna een kwart maakt zich zorgen om hun financiële situatie.  Deze cijfers verrassen Marjolein van Lonkhuijzen, projectmanager van CNV Geldzorg, niet. Financiële problemen staan in de top 3 staan van levensloopstress. 60% van de werkgevers heeft 1 of meer mensen met geldzorgen in dienst.

Financiële problemen treffen de werkgever ook en kunnen leiden tot concentratieverlies, stress en soms diefstal. Mede daarom ontwikkelde CNV Geldzorg programma’s waarmee de werkgever de werknemer kan ondersteunen.

Waarom benadert u werknemers niet direct?
“Schulden en geldzorgen zijn zaken waar een taboe op rust. Mensen schamen zich ervoor omdat het een gevoel van falen geeft als ze het thuis niet financieel op orde hebben. Ze zijn bang dat het hun carrièrekansen schaadt.

Wij helpen werkgevers een veilige omgeving te creëren waarin ze dit bespreekbaar maken. We leren hoe ze financiële stress herkennen. Er zijn tools voor, maar werknemers moeten die wel aangrijpen. Via werkgevers willen we hen net dat duwtje in de goede richting geven.”

Wat biedt CNV Geldzorg?
“We bieden onder meer de e-learning ‘Uitkomen met je inkomen’ aan. Daardoor krijg je inzicht in je financiële situatie. Zelfredzaamheid is belangrijk. We kunnen wel alles uit handen nemen, maar als je leert hoe je je problemen aanpakt, heb je daar op termijn iets aan. Daarnaast zijn er coachingstrajecten. Een budgetcoach duikt in je financiën en gaat samen met jou instanties bellen om betalingsregelingen te treffen.”

Waar lopen mensen nu tegenaan?
“Ze raken hun baan kwijt. Of werkgevers vragen hen vakantiegeld of -dagen in te leveren. Over een paar maanden is de echte schade pas te overzien. Dan blijkt wat de gevolgen zijn en zullen loonbeslagen volgen. Bovendien is er sprake van een soort domino-effect. Als een bedrijf omvalt, heeft dat gevolgen voor leveranciers en afnemers. Het effect daarvan zie je ook pas na een paar maanden.”

Heeft u tips?
“Ga actief aan de slag met je achterstanden en zorgen. Wanneer je bang bent dat je bepaalde vaste lasten niet meer kunt betalen: schroom niet en neem contact op met de bank, huisbaas, energiebedrijf, etc. Leg je situatie uit, dan zijn ze vaak bereid om met je mee te denken. Zoek hulp als je denkt dat je het alleen niet kunt oplossen en durf hulp te accepteren!” 

Altijd op de hoogte blijven?