David Wittebol (18) volgt de mbo-opleiding Allround food expert bij SVO vakopleiding food. Hiermee kan hij straks alle kanten uit. Zijn eerste stage liep hij bij een visspeciaalzaak. De kennis en ervaring kan hij goed gebruiken bij het waarmaken van zijn droom.  

Over het kiezen van een studie heeft David best even getwijfeld. Werd het een BBL-opleiding waarbij je één dag in de week naar school gaat en drie tot vier dagen werkt in een leerbedrijf? Of toch een BOL-opleiding waarbij je juist meer op school bent? 

David: “Het heeft allebei voor- en nadelen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor meer school, omdat ik nog jong ben. Als je eenmaal gaat werken, blijf je dat vaak doen en op school leer je toch net andere dingen. Ik word nu breed opgeleid in verschillende takken van eten en drinken en we gaan wel geregeld op pad, bijvoorbeeld naar een kaasboerderij of een fabriek.” 

Praktijkervaring opdoen

David doet ook al de benodigde praktijkervaring op. Zo liep hij stage bij Viswinkel de Soester in Amersfoort. “Stagelopen is heel waardevol. Op school leren we veel, maar achter de balie staan en klantgericht werken, vis ­fileren en frituren: dat leer je toch het beste in de praktijk. De Soester sprak mij aan, omdat het een vrij klein bedrijf is, daar mag je vaak veel verschillende werkzaamheden doen. Ik zag dat de eigenaar – die vroeger chef-kok is geweest – er altijd was en wist dat ik veel van hem kon leren.”

Na deze opleiding wil David sowieso een niveau 4 opleiding Ondernemerschap gaan volgen. Zijn droom is een eigen horecazaak beginnen: “Daarmee kun je een goede boterham verdienen, dat is voor mij een motivatie om ondernemer te worden. Ik houd van eten en drinken en of ik nu achter de bar of in de keuken sta, ik vind het leuk om te doen. Ik denk aan een wat chiquer café dat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open is. Dat lijkt me uitdagend en afwisselend. Iets waarin ik mijn creativiteit kwijt kan.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?