
Sinds 1993 is restaurant Hokkai een begrip op het gebied van de Japanse keuken. Daarnaast, of eigenlijk in de eerste plaats, is Hokkai een bedrijf dat vis verwerkt op Japanse wijze voor Japanse expats door heel Europa. De eigenaar, Marinus Noordenbos, is door de Japanse overheid benoemd tot culinair ambassadeur van de Japanse keuken in Nederland. De chef in de keuken is Kuniyoshi Ohtaware die eerder de scepter zwaaide als chef-kok in het Okurahotel.
Het 30-jarig bestaan van Hokkai wordt gevierd met twee boeken. De 60 recepten in de boeken zijn hetzelfde, maar de luxe uitgave met de titel De smaak van Japan in IJmuiden wordt in beperkte oplage uitgegeven en bevat meer verhalen en geschiedenis, prachtige illustraties en nog mooiere foto’s. Die luxe uitgave is echt een collectorsitem en zeer geschikt als bijzonder (relatie)geschenk. De teksten zijn opgetekend door Joris Vermeer en Marinus Noordenbos.
Gelukkig biedt de aangepaste editie met de titel Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok, ook veel verhalen, informatie, geschiedenis en foto’s en gedrukt op glanzend papier. Na een aantal inleidende hoofdstukken starten op pagina 36 de basisrecepten omlijst met informatie over de ingrediënten en culinaire gewoontes. Ook alle volgende hoofdstukken bevatten veel informatie en wetenswaardigheden.
Vis is een belangrijk onderdeel van de Japanse keuken en veel van de gerechten in Hokkai draaien daar dan ook om. Vanaf het eerste recept bevind je je in een culinaire achtbaan. Het ene gerecht is nog mooier dan het andere. De smaken knallen van de pagina’s af. Je proeft al bijna wat je ogen zien. Er zijn veel visgerechten, maar ook de groenten spelen een grote rol. Slechts twee vleesgerechten komen we tegen. Voor sommige ingrediënten zul je een goed gesorteerde Aziatische supermarkt moeten bezoeken of ze online bestellen. Het overgrote deel is tegenwoordig ook in de gewone supermarkt wel verkrijgbaar. De soms wat bijzondere vissoorten zijn bij een goede viszaak vast te bestellen en zo niet, dan durf ik ze wel te vervangen door een gangbare soort.
Recensie door: Jeanette van de Lindt (Kookboekennieuws)
Dit is een artikel uit het Vismagazine 3-2025. Het thema van dit nummer is Haring. Abonnees kunnen alle artikelen ook online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af.