Al 23 jaar vindt op de laatste donderdag in maart de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen plaats. Dit jaar waren er twee openingen, maar dat mocht de pret niet drukken. “Dit is een feestje voor heel Zeeland”, zei Commissaris van de Koning Han Polman die bij beide openingen zijn gezicht liet zien.

Tijdens een boottocht op de Oosterschelde was een ererol weggelegd voor Polman. Samen met Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, mocht hij de eerste Zeeuwse kreeft in ontvangst nemen.  “En we noemen hem Peter, naar Peter Scherpenisse, de visser die hem heeft bovengehaald”, zei Polman terwijl hij het uit de kluiten gewassen exemplaar triomfantelijk omhoog hield. 

Onder de hamer

Later op de middag verhuisde 'Peter' naar Yerseke, waar Patrick Lodiers, tv-presentator en bekende Zeeuw, het schaaldier onder de hamer bracht. De veilingmeester haalde 32.000 euro op voor het goede doel van dit jaar, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenparken kocht de eerste kreeft.

Na afloop van het ‘fotomoment’ zette de 49 meter lange salonboot Denick II met 200 genodigden en betalende gasten koers naar jachthaven Delta Marina in Kortgene, waar in restaurant ‘t Veeruus de traditionele kreeftenlunch werd geserveerd. Behalve voor de kreeft zelf zet de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zich ook nadrukkelijk in voor de promotie van (dit jaar) elf Zeeuwse restaurants waar de Oosterscheldekreeft tot het einde van het seizoen (15 juli) een ereplaats op het menu krijgt.

Bij elf Zeeuwse restaurants krijgt de kreeft 15 weken lang een ereplaats op het menu

Drie topchefs van restaurants ’t Vlasbloemeken (Koewacht), Morille (Koudekerke) en Katseveer (Wilhelminadorp) zetten in Kortgene hun beste beentje voor met creaties waarin kreeft een hoofdrol of bijrol (in het dessert) vervulde. Bij de lunch werd de officiële kreeftenwijn geschonken. Voor het eerst is dit een wijn van Zeeuwse bodem: de pinot gris 2021 van Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor.

Zierikzee als bakermat

Opening seizoen Oosterscheldekreeft 2023 Nelleke Launspach en Han Polman nemen de eerste Oosterschelde­kreeft in ontvangst. Kreeftenvisser Peter Scher­penisse staat op de achtergrond. (© Mark Neelemans)

Commissaris van de Koningin Han Polman nam ook deel aan de lunch, waar hij opmerkte dat de opening van het kreeftenseizoen een “feestje voor heel Zeeland” is.  Polman koos zijn woorden zorgvuldig, want dit jaar was er ook een alternatieve opening van het kreeftenseizoen. 
Toen de plannen bekend werden dat de opening dit jaar in Kortgene (gelegen aan het Veerse Meer en niet aan de Oosterschelde) zou plaatsvinden, besloot een groep inwoners uit Zierikzee een eigen openingsfeestje uit de grond te stampen. Zierikzee is van oudsher de bakermat van de Oosterscheldekreeft en op het eiland Schouwen-Duiveland wonen ook de meeste van de 25 geregistreerde kreeftenvissers.

Ook in Zierikzee werd de eerste kreeft feestelijk aan wal gebracht, verwelkomd door loco-burgemeester Jacqueline van Burg (burgemeester Jack van der Hoek was verhinderd, want hij nam deel aan de lunch in Kortgene). Vervolgens liep men met de kreeft door de stad, langs de Nieuwe Haven en de Oude Haven naar de Vismarkt. Daar was een feest georganiseerd, waar 350 bezoekers voor 15 euro per persoon van kreeftenhapjes en bijbehorende drankjes konden genieten. Zowel burgemeester Jack van der Hoek als Commissaris van de Koning Han Polman lieten zich de hapjes in Zierikzee ook smaken.

Kring Zeeuwse restaurants

Wie de opening van het kreeftenseizoen gemist heeft, kan nog tot 15 juli (onder meer) terecht bij één van de elf restaurants die zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft. Ook bij verschillende Zeeuwse visspecialisten is verse oosterscheldekreeft te koop. Raadpleeg hiervoor uw eigen visspeciaalzaak.

Altijd op de hoogte blijven?