
Als er nu iemand op het idee zou komen een boek over Urk te schrijven, stond er ongetwijfeld een zalm afgebeeld op het omslag. Een in Noorwegen gekweekte Salmo salar, welteverstaan. De titel zou zijn: ‘De redding van Urk’.
Op 25 juli 2020 had de regionale nieuwssite Het Urkerland een bericht met de kop: ‘Visverwerkende industrie krabbelt weer op’. Door de coronacrisis was de hele vissector zwaar getroffen: “Grote Urker bedrijven kwamen op 30 procent van hun capaciteit te draaien en sommige horecaleveranciers kwamen helemaal stil te vallen”, aldus het bericht. Maar liefst 165 bedrijven kregen NOW-steun, de noodmaatregel voor de loonkosten. Maar: de op Urk sterk vertegenwoordigde zalmverwerking wist de coronacrisis goed te doorstaan.
Zalm is al enige tijd aan een grote opmars bezig. Dat zalm een gezond alternatief voor vlees is en uitstekend in een gezond voedingspatroon past, is voor steeds meer consumenten wereldwijd een overweging. Elke soort kweekzalm heeft een veel kleinere footprint dan vlees, bevat meer omega-3 vetten en micronutriënten, en heeft een zeer goed eiwitpatroon.