Nieuwe Hygiënecode voor visdetailhandel

21 maart 2023 Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV)
Foto: FoodBase

Vanaf 15 mei 2023 geldt de nieuwe Hygiënecode voor de vis­detailhandel. Een Hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan. De nieuwe code is uitgewerkt en opgesteld door de VNV. 

In deze code vind je de regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Eenvoudig, toegankelijk en duidelijk. Dat zijn de belangrijkste doelen geweest bij het vernieuwen van de Hygiënecode voor de Visdetailhandel. Dit heeft geleid tot een beknopte Hygiënecode, waarin de essentie van voedselveilig werken wordt neergezet. Daarnaast is de code aangepast aan de veranderende wetgeving.

De Hygiënecode voor de visdetailhandel is gebaseerd op Europese wetgeving. Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) heeft de HACCP-beginselen uitgewerkt in de Hygiënecode. Als visspecialist voldoe je aan de wetgeving als jij en je medewerkers werken volgens de werk­instructies die voor jouw onderneming van toepassing zijn.

De ingangsdatum voor deze Hygiënecode voor de visdetailhandel is 15 mei 2023. Vanaf die datum gebruiken de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Checkpunt Voedselveiligheid de Hygiënecode voor de Visdetailhandel bij hun controles. Tot die tijd geldt een overgangstermijn om te voldoen aan de eisen uit de code. Deze Hygiënecode is van toepassing voor alle visdetaillisten.

De VNV is momenteel bezig om de Hygiëne­code te laten drukken in boekvorm. Alle leden van de Vereniging ontvangen een boek per post, zodra gereed. Ben je geen lid, dan kun je de Hygiënecode bestellen voor € 195 per boek. Maar je kunt natuurlijk ook lid worden voor € 365 per jaar en de Hygiënecode gratis ontvangen. En daarnaast ook gebruikmaken van alle andere voordelen van het lidmaatschap.

Hulp bij ondernemen

Zo ondersteunt de VNV de visspecialist bij tal van ondernemerszaken, zoals:

  • Tweewekelijkse digitale nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen.
  • Twee keer per jaar een uitgave van De Visspecialist, ons magazine met hierin belangrijke informatie, leuke inspiratie en nuttig advies.
  • Sociale media updates.
  • Een VISscan voor jouw winkel/verkoopwagen door één van onze adviseurs voor praktisch en professioneel advies en persoonlijke begeleiding op alle bedrijfsonderdelen.
  • Samenwerking met partners in de keten, met ledenvoordeel en/of ledenadvies.
  • Digitale middelen die het online ondernemen makkelijker te maken, zoals de E-academy en Samen Digitaal Veilig.

En stimuleert de VNV jouw vakmanschap:

  • VNV organiseert regionale en landelijke bijeenkomsten, waar je wordt geïnformeerd en geïnspireerd en samen van elkaar leert.
  • Samen met SVO ontwikkelt VNV trainingen, gericht op de kennis die jij en jouw medewerkers nodig hebben, nu en in de toekomst.
  • Ieder lid van de VNV ontvangt een Vis van de Maand promotiepakket, om een seizoensproduct bij klanten onder de aandacht te brengen.
  • VNV geeft advies over wet- en regelgeving, ook voor jouw individuele situatie.

Heb je vragen, aarzel niet om contact op te nemen via info@visspecialisten.nl.

 

VNV logo

Vereniging van Nederlandse Visspecialisten
Secretariaat:
(085) 077 81 40
info@visspecialisten.nl
www.visspecialisten.nl

Altijd op de hoogte blijven?