
PREMIUM
RECENSIE | Food for thought. Naast de gelijknamige tv-serie en tentoonstelling deelt fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen zijn visie op de voedselwereld ook in boekvorm. Het resultaat is een fraai boek, boordevol foto’s en infographics die de wereld van ons voedsel in beeld brengen. Een boek dat je aan het denken zet.
Van Lohuizen groeide op in de jaren ’60. Een wereld waar voedselzekerheid niet meer dan normaal was, maar ook nog met seizoensgroente en vlees van de slager. Van Lohuizen wist in zijn jeugd waar zijn eten vandaan kwam, maar dat veranderde. Hij reisde dertig jaar lang over de hele wereld en ging zich steeds mee toeleggen op milieu en klimaat. Hij zag de problemen die hierdoor ontstonden, zoals verzilting en overstromingen, en ook de tegenstellingen tussen gebieden van overvloed en verspilling en gebieden met honger. Hij begon zich steeds meer te realiseren dat hij niet meer volledig begreep waar zijn eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.