Metamorfose Van der Schuit werpt vruchten af

18 maart 2020 Baukje van der Meer
Foto: Koos Groenewold

Bij een verbouwing komt veel kijken. Welke keuzes maak je en levert het op waar je op rekent? William en Gina Ems - Van der Schuit van Visspecialist Van der Schuit in Wolvega, kunnen erover meepraten. In november openden ze hun compleet vernieuwde winkel. Een terugblik op de verbouwing én het resultaat.

Meer zitplaatsen, een grotere bakwand, een nieuw haringmeubel en een nieuwe vitrine. Als William en Gina Ems - Van der Schuit halverwege 2018 met hun interieurbouwer om tafel gaan, hebben ze al een concrete wensenlijst. Ze willen de klant laten meekijken in de keuken en flink uitpakken met de presentatie van verse vis, maaltijden en salades.

Ideeën om te verbouwen zijn er al een aantal jaren, maar de plannen komen stil te liggen als blijkt dat Klaas, de broer van Gina, ernstig ziek is. Hij overlijdt in 2018. “Samen met Klaas waren wij de vierde generatie in het familiebedrijf”, vertelt Gina trots. “Hij heeft nog meegedacht met de eerste verbouwplannen. Zijn dochters hebben de nieuwe winkel geopend. Zo kon hij er toch nog een beetje bij zijn.”

Hoewel de oude winkel nog schoon en netjes was, is vernieuwing geen overbodige luxe. “Onze bakwand was 40 jaar oud en de vitrine 30 jaar”, zegt Gina. “Af en toe ging er iets stuk. Dan investeer je liever in iets nieuws. Wij waren ook toe aan een nieuwe start. We zijn beiden vijftigers, áls we wilden verbouwen, moest het nu.”

Al 85 jaar een familiebedrijf
Klaas van der Schuit, de opa van Gina, opent in 1934 een viswinkel aan de Grindweg in Wolvega. In 1962 starten hij en zijn vrouw Marrie de visspeciaalzaak aan de Van Harenstraat in Wolvega. Zoon Anne en zijn vrouw Willie nemen de zaak in 1967 over. Dochter Gina en haar man William staan sinds 2016 aan het roer en runnen de zaak met drie parttimers en drie weekendkrachten, onder wie hun jongste zoon Tiemo.

Groen licht

Van der Schuit Wolvenga_foto: Koos_2

William en Gina Ems - Van der Schuit zijn apetrots op hun nieuwe zaak (foto: Koos Groenewold).

Samen met Remmerswaal Retail & Design werkt het stel hun plannen verder uit. Ze doen inspiratie op bij andere visspeciaalzaken en gaan met vakgenoten in gesprek over hun ervaringen. De financiering bij de bank is algauw rond. De cijfers van de afgelopen jaren zijn goed, Visspecialist Van der Schuit is een solide familiebedrijf met veel vaste klanten uit Wolvega en omstreken. En de bank is enthousiast over het nieuwe bedrijfsplan.

Spannend is het natuurlijk wel. “Je doet toch een hele investering, die moet worden terugverdiend”, weet Gina. “De wereld kan zomaar veranderen. Ik dacht bijvoorbeeld: ‘Wat als het postkantoor naast ons sluit? We hebben veel aanloop van hun klanten. Maar je moet blijven vertrouwen op je eigen kracht.”

Met het geleende bedrag en een klein deel eigen geld financieren Gina en William de verbouwing. Het geleende bedrag moeten ze binnen 20 jaar aflossen, volgens William moet dit ook lukken in 15 jaar. Eén van de speerpunten in het nieuwe bedrijfsplan is het eetgedeelte. “We hadden echt behoefte aan meer zitplaatsen”, vertelt Gina. “We berekenden hoeveel omzet we zouden draaien als alle 30 zitplaatsen bezet zijn en gingen vooral uit van drukte op donderdag, vrijdag en zaterdag, maar ook dinsdags komen nu veel mensen eten. Van winkelpubliek tot mensen die pauzeren van hun werk.”

Viskraam

Van der Schuit Wolvenga_foto: Koos_4

De toonbank heeft een L-vorm, zodat er een duidelijke scheiding is tussen klanten die wachten op hun bestelling en mensen die zitten te eten (foto: Koos Groenewold).

Eind september sluiten de deuren voor de verbouwing. Met een viskraam voor de deur kunnen de ondernemers hun klanten blijven bedienen. Het verkrijgen van de vergunning verloopt aanvankelijk stroef, maar na een goed gesprek met de juiste persoon gaat de gemeente toch akkoord. De productie vindt plaats in de ruimte achter de winkel, waar het met één aanrechtblad aankomt op improviseren. Toch kan bijna het complete assortiment worden aangeboden en op bestelling kan alles. Zo weten de ondernemers toch nog 60 tot 70 procent van hun gebruikelijke omzet binnen te halen.

Het plan om in drie weken te verbouwen, blijkt te ambitieus. Een maand voor de verbouwing wordt besloten dit uit te breiden naar zes weken. “Het is goed dat we de tijd hebben genomen”, zegt Gina. “Het gaat wel om een nieuwe zaak waarmee je weer jaren vooruit wilt.” Er moet ook veel gebeuren. De hele winkel wordt gestript en opnieuw opgebouwd. Er wordt een nieuwe riolering aangelegd en een nieuwe vloer gestort. Dat proces neemt al een week in beslag.

Tijdens de verbouwing gaat bíjna alles volgens plan. Het plafond zorgt voor wat kopzorgen. In de derde week van de verbouwing blijkt dat de brandwerende laag in het plafond dikker moet zijn dan aanvankelijk berekend. Er gelden in dit geval scherpere regels, omdat er woonruimte boven de zaak is; hier wonen Gina’s ouders. Uiteindelijk wordt gekozen voor een lager plafond. “Het was even spannend hoe dat zou staan, maar het is gelukkig heel mooi geworden”, aldus de ondernemers.

'Vloerverwarming veel efficiënter’
William en Gina kopen in 2018 al een nieuwe HR-bakoven, omdat er dan nog subsidie op gas zit. “We hebben laten berekenen wat het zou opleveren om alles elektrisch te laten draaien, maar dat bleek niet uit te kunnen in 20 jaar”, zegt William. “Onze nieuwe koelcel is wel veel zuiniger en we zijn van acht naar zes koelmotoren gegaan. Die staan niet meer in de winkel zelf, waardoor het er een stuk stiller is. We hebben vloerverwarming laten aanleggen om de koelwand heen. Hierdoor houden we de warmte veel beter vast. Fijn voor onze gasten én de medewerkers. De vloer is bovendien veel makkelijker schoon te maken dan de tegeltjes die we voorheen hadden.”

Feestelijke opening

De laatste dagen voor de feestelijke opening worden alle zeilen bijgezet. Sommige klussers vertrekken pas om 01.30 uur en om 06.00 uur staan de volgende er alweer. “We hebben heel veel geluk gehad met het team om ons heen, met Remmerswaal en de lokale ondernemers die ons hebben geholpen”, zegt William. “Een aantal werkte zelfs door op zondag.”

De nieuwe winkel wordt maandag 11 november 2019 geopend, compleet met nieuwe huisstijl en logo. De reacties zijn lovend. “Veel mensen vragen zich af of het dezelfde ruimte is. Dat is echt zo!” Nu de nieuwe winkel helemaal klaar is, komen vakcollega’s ook naar Wolvega om inspiratie op te doen.

Meer omzet

Van der Schuit Wolvenga_foto: Koos_3

De verkoop van verse vis is fors gestegen (foto: Koos Groenewold).

De omzetcijfers van de eerste maanden zijn veelbelovend. De verse visverkoop is zo’n 15 tot 20 procent gestegen. Ook de maaltijden en ovenschotels lopen erg goed. Dat is mede te danken aan de presentatie, vertelt William: “De verneveling houdt de verse vis vochtig, waardoor deze een mooie glans behoudt en langer vers blijft.” De toonbank is zo ver mogelijk vooraan in de winkel geplaatst, zodat voorbijgangers worden getriggerd door de prachtige verspresentatie.

De gemiddelde besteding is ook gestegen. “Wie voorheen een gebakken visje mee naar huis nam, eet het nu vaak bij ons op in de winkel, met een drankje erbij”, schetst Gina. Ook de menu’s met verse friet lopen steeds beter. “Mensen die komen lunchen, lopen vaak nog even langs de toonbank en nemen wat mee voor thuis.”

Kortere wachttijd

In de nieuwe keuken kunnen de ondernemers efficiënter werken. Klanten hoeven hooguit 15 minuten te wachten op een gebakken visje. Voorheen kon dat oplopen tot een half uur. “Wie pauze heeft, kan daar niet op wachten”, weet William. “We hebben nu drie bakpannen, een voor friet en snacks, één voor de lekkerbekjes en één voor kibbeling. We hebben nu ook meer ruimte om met z’n tweeën te bakken.”

Aantrekkelijker voor jongeren

De nieuwe winkel trekt ook meer jongeren. Scholieren eten er graag kibbeling. “We hopen natuurlijk dat deze jongeren straks ook verse vis, visschotels en maaltijden bij ons kopen”, zegt William.

De kinderen van het stel willen het bedrijf vooralsnog niet overnemen. Jongste zoon Tiemo (16) vindt het erg leuk om zaterdags in de winkel te werken, maar heeft andere ambities. “De verbouwing hebben we echt voor onszelf gedaan”, zegt Gina. “We hebben nu veel meer werkplezier”, beaamt William. “En als wij de 20 jaar niet volmaken, hebben we in elk geval een prachtig bedrijf om te verkopen!”

Binnenkort verbouwen? Tips van William en Gina:
- Kijk bij vakcollega’s voor tips en inspiratie. Wat zijn hun ervaringen? Neem deze mee in uw verbouwingsplannen.
- Neem liever iets langer de tijd als dat nodig is.
- Verzamel een goed team om je heen van (lokale) aannemers.
- Blijf rustig als het anders loopt. Er is altijd een oplossing!

Altijd op de hoogte blijven?