Amy Jonk (18) was al aangenomen op een mode-opleiding, maar koos toch voor de vis. Dit jaar behaalde ze haar diploma voor de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO vakopleiding food. “Fijn dat de opleiding op Volendam gegeven werd.”

my kreeg op haar vijftiende een zaterdagbaantje bij Vishandel Sier in Purmerend en dat werk beviel haar erg goed. “Het was altijd gezellig in de winkel en het werk zelf deed ik ook graag”, vertelt ze. “Na de middelbare school wilde ik eerst een mode-opleiding gaan doen en ik was daar zelfs al aangenomen. Toch ben ik van plan veranderd. Het werken in de vishandel was echt mijn ding en ik wilde liever aan het werk en geld verdienen, in plaats van fulltime naar school. Een vriendin van mij begon aan de mbo-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO. Dat leek me ook wel wat, want ik wilde graag een mbo-diploma halen.”

Opleiding op Volendam

De opleiding vond plaats op Volendam, de woonplaats van Amy. “Dat er geen reistijd was, maakte het extra makkelijk”, vindt Amy. “Bovendien kende ik de andere studenten al, want op Volendam kent iedereen elkaar. Werken en leren waren zo goed te combineren. Alles wat ik tijdens de opleiding heb geleerd, kon ik bovendien meteen gebruiken in mijn werk. Ik heb bij SVO de basis van het visvak geleerd: vis schoonmaken, fileren, panklaar maken. Dankzij die kennis sta ik met meer zelfvertrouwen in de winkel. Ik weet nu waar ik het over heb.”

Amy heeft het nog steeds goed naar haar zin op haar werk. Vooral de afwisseling spreekt haar erg aan. “Klanten helpen, producten maken, gerechten bereiden: het is elke dag anders”, zegt ze. “Ik sta ook regelmatig in onze viskar, weer heel anders dan werken in de winkel. Van alle werkzaamheden vind ik het maken van kant-en-klare gerechten het leukste. We hebben onze vaste gerechten, maar we gaan ook regelmatig op zoek naar nieuwe gerechten om te maken. Leuk om uit te proberen of die het ook goed doen bij onze klanten.”

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.

www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?