• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Vismagazine
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Schaal- & schelpdieren Duurzaamheid

Koers naar duurzame mosselvloot is ingezet

11 september 2023 Michel Verschoor Ronald Ribbe
De BRU 40 Luctor et Emergo heeft als eerste Zeeuwse mossel­kotter een dieselelektrische installatie. Het schip wordt gebruikt voor mosselzaadinvang.
PREMIUM
De BRU 40 Luctor et Emergo heeft als eerste Zeeuwse mossel­kotter een dieselelektrische installatie. Het schip wordt gebruikt voor mosselzaadinvang.

Mosselkweker Marinus Padmos liet in de BRU 40 een energie­zuinige dieselelektrische motor installeren die minder schade­lijke stoffen uitstoot. Volgens mosselvoorman Addy Risseeuw maken meer mosselkwekers moderniserings­plannen. De koers naar verduurzaming van de mosselvloot lijkt ingeslagen. “De wereld om ons heen verandert.”

Tijdens de meest recente bijeenkomst van ‘Visserij in Cijfers’ vertelde presentator Kees Taal van Wageningen Economic Research dat slechts twee van de toen 48 mosselkotters tussen de 11 tot 20 jaar oud zijn. Eind dit jaar ligt de gemiddelde leeftijd van een Zeeuwse mosselkotter op 39 jaar. Zulke oude schepen hebben verouderde motoren die standaard op fossiele brandstoffen varen. Emissies worden niet met katalysatoren af- en opgevangen en verdwijnen in de lucht. 
Tot voor kort was dat in de visserij nauwelijks een probleem, gezien de beperkte omvang van de mossel-, garnalen- en platvis-kottervloten in relatie tot het overige Nederlands transport over de weg, door de lucht en op het water. Afgelopen jaren kwam daar in rap tempo verandering in. Onderwerpen als stikstof, CO2 en elektrificatie zijn onder druk van overheden en maatschappelijke organisaties (ngo’s) niet meer uit het nieuws weg te denken en ook de visserijsector moet aan steeds strenge emissie-eisen (gaan) voldoen.

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op vismagazine.nl
  • Ontvang 9x per jaar het Vakblad Vismagazine
  • Ontvang 1x onze special Slimmer werken in food
  • Ontvang 1x onze verpakkingsspecial
  • Ontvang 1x onze hygiënespecial
  • Ontvang 2x onze machinebouwspecial
Dossiers
  • Schaal- & schelpdieren
  • Duurzaamheid
Meer over
  • Mosselkweek
Lees ook

Nieuw Jumbo Foodmarkt in Goes geopend

De Jumbo Foodmarkt in Goes is geopend. Dit is de achtste foodmarkt in Nederland. Het is de eerste Foodmarkt in Zeeland en daarom is het mogelijk om verse mosselen te scheppen in de winkel.
2 december 2019Erin Broos

Duurzame vis staat centraal bij Europese culinaire competitie

Ethic Ocean organiseert in april 2020 het concours Olivier Roellinger, een Europese culinaire competitie voor jonge chefs en studenten. Voor deze nieuwe editie roept de organisatie de kandidaten op om...
2 december 2019

Chefs Relais & Châteaux zetten zich in voor duurzame vis

Elf chefs van het bekende hotel en restaurantlabel Relais & Châteaux gaan zich inzetten voor duurzame vis. Ter inspiratie kwamen ze samen op Texel bij Jef Schuur en Nadine Mögling van hotel restaurant...
25 november 2019
<<<6061626364>>>
Foodbanen

Op zoek naar een baan in de visbranche?

Superaanbieding!

Ontvang Vismagazine 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week de gratis digitale nieuwsbrief van Vismagazine en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de vissector.

Inschrijven

Slimmer werken in Food

De special Slimmer werken in Food is verschenen, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees verder

Agenda

  • 14 MEI 10:00 - 15 MEI 20:00

    Food Tech Event 2025

  • 27 MEI 09:00 - 28 MEI 17:00

    Digitale Synergiedagen LVVN 2025

  • 3 JUN 08:00 - 20:00

    Lab Technology 2025

Vismagazine © 2025 Vismagazine.
Alle rechten voorbehouden.
Facebook LinkedIn
Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Vis Magazine

    • Abonneren
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • VoedingNU

Contactgegevens

Vismagazine
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@vismagazine.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer