• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Facebook LinkedIn
Vismagazine
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Schaal- & schelpdieren Duurzaamheid

Koers naar duurzame mosselvloot is ingezet

11 september 2023 Michel Verschoor Ronald Ribbe
De BRU 40 Luctor et Emergo heeft als eerste Zeeuwse mossel­kotter een dieselelektrische installatie. Het schip wordt gebruikt voor mosselzaadinvang.
PREMIUM
De BRU 40 Luctor et Emergo heeft als eerste Zeeuwse mossel­kotter een dieselelektrische installatie. Het schip wordt gebruikt voor mosselzaadinvang.

Mosselkweker Marinus Padmos liet in de BRU 40 een energie­zuinige dieselelektrische motor installeren die minder schade­lijke stoffen uitstoot. Volgens mosselvoorman Addy Risseeuw maken meer mosselkwekers moderniserings­plannen. De koers naar verduurzaming van de mosselvloot lijkt ingeslagen. “De wereld om ons heen verandert.”

Tijdens de meest recente bijeenkomst van ‘Visserij in Cijfers’ vertelde presentator Kees Taal van Wageningen Economic Research dat slechts twee van de toen 48 mosselkotters tussen de 11 tot 20 jaar oud zijn. Eind dit jaar ligt de gemiddelde leeftijd van een Zeeuwse mosselkotter op 39 jaar. Zulke oude schepen hebben verouderde motoren die standaard op fossiele brandstoffen varen. Emissies worden niet met katalysatoren af- en opgevangen en verdwijnen in de lucht. 
Tot voor kort was dat in de visserij nauwelijks een probleem, gezien de beperkte omvang van de mossel-, garnalen- en platvis-kottervloten in relatie tot het overige Nederlands transport over de weg, door de lucht en op het water. Afgelopen jaren kwam daar in rap tempo verandering in. Onderwerpen als stikstof, CO2 en elektrificatie zijn onder druk van overheden en maatschappelijke organisaties (ngo’s) niet meer uit het nieuws weg te denken en ook de visserijsector moet aan steeds strenge emissie-eisen (gaan) voldoen.

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op vismagazine.nl
  • Ontvang 9x per jaar het Vakblad Vismagazine
  • Ontvang 1x onze special Slimmer werken in food
  • Ontvang 1x onze verpakkingsspecial
  • Ontvang 1x onze hygiënespecial
  • Ontvang 2x onze machinebouwspecial
Dossiers
  • Schaal- & schelpdieren
  • Duurzaamheid
Meer over
  • Mosselkweek
Lees ook

MSC versnelt duurzame visserij met nieuw initiatief

Duurzame visserij is het uitgangspunt van Marine Stewardshop Council (MSC). Vanwege de toenemende overbevissing lanceert de milieuorganisatie het nieuwe MSC improvement program. Hiermee krijgen visser...
31 oktober 2024Redactie Vismagazine

Eerste mosselzaad op open zee geoogst

De mosselsector heeft toestemming gekregen om de haalbaarheid van – de uiterst duurzame – mosselkweek in de Zeeuwse Voordelta te onderzoeken. Het ophalen van de eerste touwen met babymosselen laat zie...
18 oktober 2024

Wel of niet vissen? Kijk op je smartphone!

Mishel Rañada, studente aan de Belgische Universiteit, krijgt van het Ocean Stewardship Fund (OSF) een onderzoeksbeurs om de duurzaamheid in de visserij te bevorderen - via de smartphone.
19 augustus 2024Max Geluk
<<<12345>>>
Foodbanen

Op zoek naar een baan in de visbranche?

Superaanbieding!

Ontvang Vismagazine 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week de gratis digitale nieuwsbrief van Vismagazine en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de vissector.

Inschrijven

Slimmer werken in Food

De special Slimmer werken in Food is verschenen, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees verder

Agenda

  • 10 SEP 08:00 - 12 SEP 23:00

    Seafood Expo Global Asia

  • 22 SEP 09:00 - 24 SEP 20:00

    Gastvrij Rotterdam 2025

  • 29 SEP 08:00 - 30 SEP 22:00

    Vakbeurs Foodspecialiteiten 2025

Vismagazine © 2025 Vismagazine.
All rights reserved.
Facebook LinkedIn

Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Vis Magazine

    • Abonneren
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • VoedingNU

Contactgegevens

Vismagazine
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@vismagazine.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer