‘Ik help klanten graag met hun recepten’

OPLEIDING | Na haar eindexamen begon Anna Romkes (18) met een zorgopleiding. Na drie dagen miste ze haar bijbaan bij de viswinkel zo erg, dat ze stopte met de opleiding en een vaste baan in de winkel nam. Ze startte meteen met de visopleiding bij SVO vakopleiding food. “Bij werken in de vis komt zoveel kijken. Daar hebben de meeste mensen geen idee van.”
Toen Anna veertien was, had haar oudere zus een zaterdagbaantje bij Urker Visspecialiteiten Baarssen. Ze kwam altijd thuis met leuke verhalen en Anna bleef haar vragen of ze ook een keer mee mocht. “Ik wilde ook werken en geld verdienen”, vertelt ze. “Maar mijn zus zag het niet zitten om haar kleine zusje als collega te hebben. Na lang zeuren mocht ik toch mee en ik vond het meteen fantastisch. Ik ging er op zaterdagen aan de slag en na anderhalf jaar kreeg ik een vaste baan en een visopleiding aangeboden. Dat aanbod sloeg ik af, want ik wilde toen nog graag de zorg in.”
Zelf fileren
Anna begon met haar zorgopleiding, maar na drie dagen ontdekte ze dat ze de viswinkel te veel miste. “In overleg met mijn ouders ben ik gestopt en ben ik bij Baarssen in dienst gegaan”, zegt ze. “De week erna begon ik al met mijn mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO. Een diploma halen vond ik belangrijk. Omdat ik echt voor de viswereld koos, wilde ik ook alles van vis weten. Na Verkoopmedewerker vis ging ik door met mbo 3, Visspecialist. Ik heb veel profijt gehad van mijn opleiding. Ik vind het top dat ik zelf vis kan fileren en klanten kan adviseren. Op het werk gebruik ik elke dag dingen die ik op school heb geleerd.”
Afwisselend
Bij Baarssen zit Anna helemaal op haar plek. Ze is blij met haar geweldige collega’s en haar vaste klanten. “Ik vind het het leukste als ik mensen kan helpen met hun recepten, bijvoorbeeld als ze een etentje met vrienden hebben”, zegt ze. “Daar kan ik mijn kennis van vis goed bij gebruiken. Bij het werk in een viswinkel komt veel meer kijken dan mensen denken. Ik sta in de verkoop, adviseer klanten, maak schoon, bak verse vis en ik stel maaltijden samen. Als het even rustig is, verzin ik nieuwe producten die we kunnen verkopen. Ik heb het echt fantastisch naar mijn zin.”
SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van
mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl