• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Vismagazine
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Schaal- & schelpdieren

Het uniek DNA van de Oosterscheldekreeft

15 juli 2024 Henk Jumelet
Het verrassend zoute water van de Oosterschelde geeft de kreeft een deel van zijn geliefde smaak.
PREMIUM
Het verrassend zoute water van de Oosterschelde geeft de kreeft een deel van zijn geliefde smaak.
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN | Het is nog onduidelijk of de Oosterscheldekreeft door zijn isolement gevoeliger is voor ziekte dan andere populaties. Hier geeft recent grootschalig DNA-onderzoek geen antwoord op. Een veel genoemde mogelijke oorzaak van de massale sterfte is het gebruik van staalslakken bij de dijkversterking. Onderzoek naar verzwakte en dode dieren geeft wellicht uitsluitsel.

Dit jaar brengt slecht en goed nieuws voor de Oosterscheldekreeft. Het slechte eerst. De vangst valt vanaf het begin van het seizoen schrikbarend tegen. Er is veel sterfte en wat er gevangen wordt is vaak verzwakt. Onderzoek heeft tot nu toe geen ziekmakende microbiologische oorzaak kunnen aantonen. “We hebben nog geen idee wat de oorzaak van de sterfte is”, zegt Jildou Schotanus, onderzoeker bij Wageningen Marine Research.  

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op vismagazine.nl
  • Ontvang 9x per jaar het Vakblad Vismagazine
  • Ontvang 1x onze special Slimmer werken in food
  • Ontvang 1x onze verpakkingsspecial
  • Ontvang 1x onze hygiënespecial
  • Ontvang 2x onze machinebouwspecial
Dossiers
  • Schaal- & schelpdieren
Meer over
  • Schaal- en schelpdieren
Lees ook

Steeds meer besmette zeevruchten

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) voorspelt dat zeevruchten als gevolg van de klimaatverandering vaker besmet zullen zijn met de bacterie Vibrio. Dit kan nadelige gevolgen hebben vo...
30 juli 2024Max Geluk

Mijlpaal

Ik weet niet of het u is opgevallen. In de vissector hebben we een interessante mijlpaal bereikt. Begin deze maand maakte de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, bekend dat het totale mo...
27 juni 2024Lennart Kik

Isolatie maakt Oosterscheldekreeft kwetsbaar

Oosterscheldekreeften vormen een unieke, geïsoleerde populatie die zich duidelijk onderscheidt van kreeftenpopulaties elders in Europa. Dit maakt deze kreeft kwetsbaar en mogelijk erg gevoelig voor dr...
23 mei 2024Redactie Vismagazine
<<<12345>>>
Foodbanen

Op zoek naar een baan in de visbranche?

Superaanbieding!

Ontvang Vismagazine 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week de gratis digitale nieuwsbrief van Vismagazine en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de vissector.

Inschrijven

Slimmer werken in Food

De special Slimmer werken in Food is verschenen, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees verder

Agenda

  • 14 MEI 10:00 - 15 MEI 20:00

    Food Tech Event 2025

  • 27 MEI 09:00 - 28 MEI 17:00

    Digitale Synergiedagen LVVN 2025

  • 3 JUN 08:00 - 20:00

    Lab Technology 2025

Vismagazine © 2025 Vismagazine.
Alle rechten voorbehouden.
Facebook LinkedIn
Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Vis Magazine

    • Abonneren
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • VoedingNU

Contactgegevens

Vismagazine
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@vismagazine.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer