Gerookte haring, een klassieke party snack
PREMIUM
De brado is ten onrechte wat ondergewaardeerd, maar is nog altijd in trek als klassieke party snack met een zoute bite.
Visliefhebbers die gerookte paling en gerookte zalm prijzig vinden, kiezen als alternatief vaak gerookte makreel. Minstens net zo smakelijk en even voordelig is gerookte haringfilet. Deze klassieker vindt zijn oorsprong in rokerijen in vissersplaatsen langs de voormalige Zuiderzee. Vanuit Bunschoten-Spakenburg gaan wekelijks honderden kilo’s ‘brado’ op transport.
Het is even na tien uur op dinsdagmorgen als rookmeester Erik van Diermen de deur opent van een omvangrijke supermoderne rookoven. Als de medewerker van Koelewijn’s Haringinleggerij in Bunschoten-Spakenburg karren met haringfilet naar buiten rijdt, verspreidt zich direct een heerlijke authentieke rookgeur. In de machineruimte waar de ‘smokers’ staan, toonde Van Diermen kort ervoor al de beukensnippers in gestapelde zakken die zorgen voor de traditionele geur en smaak. Verwacht bij rokerijen van naam en faam geen dubieuze rookaroma’s. Daar gelden de wetten en tradities die wildgevangen vis verdient.