De reis, de ontdekkingen en ontgoochelingen, de verontwaardigde toon die we, voor wie Petra Possel al langer volgt, van haar kennen, de bijvangst aan verhalen en situaties waarin ze verzeild raakt, maken dit tot een heerlijk leesbaar boek. Je krijgt gelijk zin om ook zo’n soort onderzoek te gaan doen. En, oh wonder, dat raadt Possel dan ook iedereen aan: Steek je neus diep in één onderwerp en reis die neus achterna!
Harderwijk en Spakenburg
Zelf heeft ze dat dan ook grondig gedaan, haar neus gestoken in dit (wel)riekende onderwerp: de ansjovis. Achter in het boek vind je de kaartjes waar haar reizen haar zoal brachten. Natuurlijk vanuit haar eigen woonomgeving naar Harderwijk en Spakenburg, maar ook naar Amsterdam en Texel.
Vanuit Nederland zakt ze af naar Frankrijk, Spanje, Portugal en een stukje Italië. Ze spreekt met en over vele generaties mannen. Vissers. Ansjovisten. Mensen uit de industrie. Possel laat hen vertellen over het harde werken, de tijden van voor- en tegenspoed, de wet- en regelgeving en de Frans-Spaanse vissersoorlog.
Ze vertelt over de afsluiting van de Zuiderzee. Ze loopt mee met de carnavalsoptocht in Malaga om de ansjovis op het strand te begraven. Ze hoort overal verhalen over ‘de beste ansjovis’. Ze bezoekt zelfs een ernstig internationaal symposium ‘on Small Pelagic Fish’ in Lissabon. Kortom, die neus van Possel zit diep in de ansjovis en hoewel het niet allemaal verhalen zijn over rozengeur en maneschijn, het verhaal eindigt met een positieve noot. Het is een feestje dat ze haar vele ervaringen met ons deelt.
Boekenkrant
Ansjovis is een smakelijk boek. Het geeft je een prachtige inkijk in onze (Europese) visserijgeschiedenis. Je vindt een enkel ‘oud’ of traditioneel recept, maar het is geen kookboek. De recepten zijn er meer om je te verlekkeren en te verbazen, dan om na te maken. Laten we hopen dat die neus van Possel nog meer ideeën achterna reist!
ISBN: 9789463811750 | 22,99
Deze recensie is eerder gepubliceerd op Bazarow