‘Een eigen visbedrijf runnen lijkt me prachtig’

28 juni 2024 Masha van Vlijmen Bal's Vis
OPLEIDING | Hij werkte in de bouw en was keuken- en autoverkoper, maar geen enkele baan beviel hem echt. Omdat hij zijn bijbaan in een viswinkel altijd leuk had gevonden, besloot David Jan Pluimers in de viswereld aan de slag te gaan. Daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad.

Op zijn vijftiende ging David Jan (20) op zaterdagen werken bij een viswinkel. “Ik dacht altijd dat de vis niets voor mij was”, vertelt hij. “Maar onze buren waren de schoonouders van de eigenaar van de viszaak bij ons in de buurt. Zij bleven vragen of ik daar wilde komen werken, dus om van het gezeur af te zijn, besloot ik het te proberen.”

De vis bleek goed bij David Jan te passen. “Ik zag de eigenaar haring fileren en ik dacht: dat wil ik ook kunnen. Na de middelbare school heb ik allerlei banen geprobeerd. Ik verkocht keukens en auto’s, werkte in de bouw en in de makelaardij. Toen zag ik een vacature bij Bal’s Vis in Almelo. Omdat mijn bijbaan in de vis me altijd goed was bevallen, zag ik dat als een kans.”

Doorleren

Bal’s Vis bood David Jan meteen een mbo-opleiding bij SVO vakopleiding food aan. Hij begon met de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis. “Ik wilde graag een diploma halen en het leek me een leerzame opleiding”, zegt David Jan.

“Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan school, maar de opleidingen van SVO zijn prima te doen. Bij Verkoopmedewerker vis leerde ik veel dingen die ik elke dag gebruik, zoals het beoordelen van de viskwaliteit. Na deze opleiding ging ik meteen door met mbo 3, Visspecialist. Hier leer ik onder andere de moeilijkste vissoorten fileren, zoals schol en kabeljauw.

“Als ik hiermee klaar ben, start ik meteen met de mbo 4-opleiding Bedrijfsleider vers. Ik wil later graag mijn eigen visbedrijf beginnen of een winkel van Bal’s Vis runnen. Tot die tijd heb ik het hier prima naar mijn zin. Verkopen zit er echt in bij mij en ik vind het mooi om klanten te helpen. Vis is bovendien een interessant product, waar je alle kanten mee op kunt.”

Altijd op de hoogte blijven?