Je herkent het vast. Een medewerker komt binnen als verkoper en krijgt er daarna allerlei taken en verantwoordelijkheden bij. Maar hoe noem je zijn nieuwe functie dan? En welk salaris past daar bij? Tijdens de vorige cao-onderhandelingen constateerden CNV, CVAH en VNV dat de huidige functieomschrijvingen in de cao zijn verouderd en niet meer aansluiten bij de praktijk. Daarom startten zij het Project Functieomschrijvingen. 

In de eerste fase van dit project, dat vorig jaar gelanceerd werd, is onderzoek gedaan naar wat er nu in de praktijk gebeurt. Wat doen medewerkers bij visspeciaalzaken en visverkoopwagens nu precies voor taken? De constateringen bij bedrijfsbezoeken en interviews met zowel werkgevers als werknemers vormden een belangrijke basis voor het nieuwe functiehuis dat bestaat uit zeven functies. Die functies zijn weer onderverdeeld in verschillende niveaus en gekoppeld aan salaristabellen. Eén van de belangrijke veranderingen is dat er voortaan onderscheid wordt gemaakt tussen winkelpersoneel en werknemers van ambulante visdetaillisten.

Waarom is dat belangrijk?

Goede functieomschrijvingen verschaffen duidelijkheid voor zowel de werkgever als de werknemer. Je weet precies wat je van elkaar verwacht. Door de functies op te splitsen in verschillende niveaus kun je als werkgever bovendien mooi inzichtelijk maken wat de werknemer moet doen om door te groeien binnen jouw bedrijf. Niet alleen in functie, maar ook in salaris. Overigens staat het werkgevers en werknemers vrij in goed overleg af te wijken van de gestandaardiseerde functies. Bijvoorbeeld als blijkt dat deze omschrijvingen de lading van de werkelijke activiteiten van een werknemer onvoldoende dekken. Het nieuwe functiehuis is dus een instrument dat richting geeft en geen keiharde regelgeving.

Salarisonderzoek

Inmiddels is het Project Functiewaarderingen in een volgende fase beland. Daarin moeten er salaristabellen worden gekoppeld aan de nieuwe functieprofielen. Om dit zo optimaal mogelijk af te stemmen op de praktijk, roepen we alle werkgevers op om deel te nemen aan het salarisonderzoek dat eerder deze maand is verspreid. Vanzelfsprekend wordt jouw input op een vertrouwelijke manier verwerkt. Zie je nog onvoldoende de noodzaak om deel te nemen aan het onderzoek? Bekijk dan het filmpje op de website en social media van VNV waarin werkneemster Lucinda en werkgever Henrik Pieter van Ru-Vis in Leusden vanuit hun eigen perspectief het belang van het project belichten. We hopen en rekenen op jullie medewerking. Alvast bedankt.

VNV logo

Vereniging van Nederlandse Visspecialisten
Secretariaat:
Diepenhorstlaan 3
2288 EW Rijswijk ZH
(085) 077 81 40
info@visspecialisten.nl
Meer informatie:
www.visspecialisten.nl

Altijd op de hoogte blijven?