DGA alsnog kind van de rekening

1 november 2023 Gerrit van den Berg (Profinis) Profinis
Prinsjesdag 2023 ligt alweer een tijdje achter ons. Genoeg plannen voor de toekomst. Helaas is opnieuw de dga het slachtoffer om gaten in de begroting te dichten. Of toch niet?

Even leek het erop of de directeur groot aandeelhouder (dga) dit keer gevrijwaard bleef van hogere belastingdruk. Vanwege extra eisen van een groot deel van de Tweede Kamer moest er gezocht worden naar financiële dekking. En zo komt men toch weer bij de dga terecht. Eén van de dekkingsmaatregelen is gevonden in verhoging van het toptarief in box 2 met 2%.

Wat gaat er veranderen?

In 2023 bedraagt het box 2-tarief nog 26,9 procent. Volgens eerdere plannen wordt er in 2024 een twee schijvenstelsel in box 2 ingevoerd: 24,5% voor inkomsten tot € 67.000 per persoon en 31% procent voor de inkomsten daarboven. Bij partners geldt een verdubbeling van de eerste tariefschijf. Door de voorgestelde dekkingsmaatregel wordt het tarief van 31% verhoogd naar 33%. Dit alles zorgt voor grote tariefverschillen, namelijk 6,1% tussen het huidige tarief en het hoge tarief in 2024 en zelfs 8,5% in 2024 tussen de twee tarieven. Daarmee kan het integrale tarief van vennootschaps- en box 2 belasting voor de dga oplopen tot wel 50,286%! Helaas zal de verhoging van het hoge tarief tot 33% ook gaan gelden voor in het verleden behaalde winsten die nog niet zijn uitgekeerd. Dat betekent dat over deze winsten zomaar tot 8% meer belasting verschuldigd is. Immers tot voor kort bedroeg het percentage 25%. 

Gewenst effect

Door het toepassen van het tweeschijvenstelsel zal de dga eerder geneigd zijn om tussentijds uit te keren. Velen zullen overgaan tot uitkering van € 67.000 of € 134.000 dividend per jaar. En dat is nu precies de wens van de regering, want zo gaan de belastinginkomsten omhoog. Vrees is echter wel dat vervolgens de roep gaat komen om het lage tarief ook maar naar boven op te rekken. Want dga’s die maar 24,5% belasting betalen dat kan natuurlijk niet…

Advieskansen

Het grote tariefverschil roept uiteraard om nadere advisering van belastingadviseurs aan hun klanten. Veel dga’s (op leeftijd) met een zogenaamde belegging-bv – lees een bv zonder materiële onderneming – kunnen geadviseerd worden om liever nu 26,9% belasting te betalen dan straks 33%. Of er kan geadviseerd worden om de estate planning aan te passen, zodat er daar een tariefvoordeel behaald kan worden.

Addertje onder het gras

Vanaf 2025 gaat het inkomen uit box 2 en 3 ook meetellen voor de bepaling van de hoogte van de algemene heffingskorting. Tot en met € 22.660 blijft de heffingskorting € 3.070 per persoon, maar daarboven wordt dit bedrag afgebouwd met 6,095%. Voor dga’s met een inkomen uit box 1 lager de eerste schijf van de inkomstenbelasting kan een extra dividend­uitkering leiden tot effectief 6% extra tarief. Het is gezien de wijzigingen in 2024 voor dga’s verstandig om hun persoonlijke situatie eens onder de loep te nemen.

Heeft u vragen over dit of een ander fiscaal onderwerp, neem dan contact op met de belastingadviseurs van Profinis.

Profinis Accountants en Adviseurs image  
Gerrit van den Berg

Profinis Accountants en Adviseurs
Postbus 110, 8320 AC URK
Tel. 0527 681 726
www.profinis.nl

Altijd op de hoogte blijven?