Culinaire vishandel Lekkers in Volendam

13 november 2012

Als je Lekkers intikt op Google, vind je een website die niet direct doet denken aan een ambulante vishandel. Toch is de man achter Lekkers, Paul Moormann, ambulante vishandelaar te Volendam. “Ik ben kookgek. Ik volg nu al 25 jaar kookcursussen en geef ook kookles. Daar wil ik in de toekomst mijn winters mee gaan vullen, samen met de verkoop van relatiegeschenken. Daarom staan er ook 500 recepten op mijn website.” Want ’s winters staat Moormann niet op de Volendamse dijk. Eind oktober breekt hij zijn vaste standplaats af en begint zijn andere werk: catering, de wijnhandel en de verkoop van relatiegeschenken. Maar de rest van het jaar staat hij daar wel. En geniet dan volop van werken met kwaliteitsvis.

Het vak leren ging bijna vanzelf, door alle visserij- en horeca-ervaring, vertelt Moormann. “Ik ging als jongen ook al met mijn oom mee, die visboer was. Toen ik nog voer, was ik kok aan boord. In de periodes dat de visserij stillag, ging ik haring snijden en kibbeling bakken of helpen in de rokerij. Als je een mes kunt vasthouden kun je veel. Er is hier in Volendam natuurlijk werk genoeg in de vis. En ik heb veel vrienden die een viswinkel hebben.”

Nick en Simon

Zijn klanten zijn voor ruim de helft toeristen. Verder veel dagjesmensen en een enkele Volendammer. “Toen ik begon was net die soap over Jan Smit op tv en vlak daarna werd het Marina vakantiepark gebouwd. Dat bracht heel veel mensen naar Volendam. Nu komen mensen ook om Nick en Simon te zien. Die jongens zijn ’s morgens altijd hier op de dijk. Nick is een echte haringfan.”

Hardlopers bij Lekkers zijn haring, kibbeling en natuurlijk paling. Vorig jaar schafte hij een vacumeerapparaat aan voor in zijn wagen. Dat bleek een gouden greep. “Het was een investering van 1.600 euro, maar als een reisleider weet dat je zo’n apparaat hebt, komt hij met 30 tot 50 mensen langs die vis mee naar huis willen nemen. En dan verkoop ik soms wel 150 gevacumeerde haringen in een half uur.

Altijd op de hoogte blijven?