Corona op de werkvloer?
Volgens de Ziektewet betaalt de werkgever maximaal twee jaar lang loon door bij ziekte, dat is niet anders bij het coronavirus. Huisgenoten van patiënten met COVID-19 en mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en die verkoudheidsklachten of koorts hebben, maken eveneens aanspraak op loondoorbetaling wegens ziekte.
Het RIVM heeft in een aantal gevallen geadviseerd thuis te blijven om uit te zieken en anderen niet te besmetten. Dat geldt onder meer voor huisgenoten van patiënten met COVID-19 en voor mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en die verkoudheidsklachten of koorts hebben. Ook in die gevallen is er sprake van loondoorbetaling wegens ziekte.
Thuis maar niet ziek: krijgt een werknemer loon doorbetaald?
In een aantal gevallen zal de werknemer wegens het virus niet op het werk willen of kunnen verschijnen zonder dat er sprake is van ziekte, bijvoorbeeld ingeval van quarantaine. Als de werknemer de arbeid niet verricht, is de (nieuwe) hoofdregel per 1 januari jongstleden dat de werkgever het loon moet doorbetalen. Dit geldt niet als de oorzaak in de risicosfeer van de werknemer ligt. Dat is normaliter bijvoorbeeld het geval bij te laat komen of bij werkweigering.
Mag een werknemer thuiswerken uit voorzorg?
Er zijn voorbeelden van werknemers die niet op hun werk willen komen, omdat ze bang zijn door klanten of collega’s te worden besmet. Angst geeft de werknemer echter niet meer rechten. Als er geen enkele reden is om hier bang voor te zijn, dan is het de taak van de werkgever om te proberen om deze angst weg te nemen. Als werknemers desondanks niet op hun werk willen komen zonder dat de werkgever daarmee instemt, geldt dat als werkweigering. De werkgever kan dan de loonbetaling stopzetten. Waarschuw de werknemer wel eerst dat dit de consequentie is als hij/zij niet op het werk verschijnt.
Zijn er regelingen voor ouders, nu crèches en scholen gesloten zijn?
In dat geval kan alleen calamiteitenverlof (dit verlof kan gebruikt worden voor spoedeisende, onvoorziene en bijzondere persoonlijke omstandigheden) of kort verzuimverlof worden opgenomen, maar hooguit voor de duur van enkele dagen. Voor bijvoorbeeld quarantaine kan geen calamiteitenverlof worden opgenomen, omdat daarvan al duidelijk is dat het langer dan enkele dagen gaat duren. Kortdurend zorgverlof kan een rol spelen als de werknemer de noodzakelijke verzorging op zich moet nemen van een ziek familielid.
Ondersteuning voor ondernemers
Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een van die maatregelen. Neem voor vragen contact op met Smit & Smit Advocaten.
Smit en Smit Advocaten
Bezoekadres: Prins Bernhardlaan 16, 1131 CH Volendam
Postadres: Postbus 108, 130 AC Volendam
Mr. C.M. (Kees) Smit
Tel. +31 (0)6 20 13 86 69
Mr. J.J.M. (Jack) Smit
Tel. +31 (0)6 20 14 24 49
www.smitensmitadvocaten.nl
info@smitensmitadvocaten.nl