• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Vismagazine
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Productie & Industrie Kweekvis

Belgische kaviaar gaat hele wereld over

15 januari 2024 Jerom Rozendaal Royal Belgian Caviar
Featured image
PREMIUM
Bij kaviaar denken maar weinig mensen aan België. Toch is Royal Belgian Caviar een grote producent met wereld­wijde export. De steurkwekerij-kaviaarproductie is een initiatief van veevoederfabrikant Joosen-Luyckx uit Turnhout. Sinds enkele jaren draait de kwekerij break-even.

Een oude kippenstal op het terrein van Joosen-Luyckx uit Turnhout is de onverwachte thuisbasis van een heuse steur­kwekerij. Hier zwemmen de jonge vissen en slachtrijpe dieren in grote bassins. “Na een opkweek van enkele maanden gaan de vissen naar ons aquacultuurcentrum in Moeskroen, waar ze volgroeien”, vertelt Cedric Paquet, commercieel manager van het bedrijf. De vermeerdering vindt handmatig plaats. “Uit een nabijgelegen vijver selecteren wij de moeder- en vadervissen om vervolgens manueel de eitjes te bevruchten”, vertelt Paquet. De oudste vissen zijn in 1990 overgekomen uit de regio van de Kaspische Zee, de bakermat van de wilde steur. “Van origine kwam de (Europese) steur ook voor in België, maar sinds decennia zijn ze hier nagenoeg uitgestorven. Je vindt ze nog wel in de regio van de Kaspische Zee en Siberische rivieren.” 

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op vismagazine.nl
  • Ontvang 9x per jaar het Vakblad Vismagazine
  • Ontvang 1x onze special Slimmer werken in food
  • Ontvang 1x onze verpakkingsspecial
  • Ontvang 1x onze hygiënespecial
  • Ontvang 2x onze machinebouwspecial
Dossiers
  • Kweekvis
  • Productie & Industrie
Meer over
  • Kaviaar
Lees ook

Nationaal BBQ onderzoek: Belgen experimenteren meer

Nederland en België hebben veel overeenkomsten op het gebied van de barbecue. In beide landen is de barbecue populair, maar in België is er een ander productaanbod voor de BBQ dan in Nederla...
20 augustus 2018

Vuile paling is foute boel

Mensen die geregeld paling uit verontreinigde wateren eten, lopen een reëel gezondheidsrisico. Vooral dioxine doet kwaad. Belgische onderzoekers waarschuwen. In Nederland is commerciële palingvisserij...
14 juli 2017
<<<1617181920
Foodbanen

Op zoek naar een baan in de visbranche?

Superaanbieding!

Ontvang Vismagazine 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Profiteer nu!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week de gratis digitale nieuwsbrief van Vismagazine en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de vissector.

Inschrijven

Slimmer werken in Food

De special Slimmer werken in Food is verschenen, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees verder

Agenda

  • 14 MEI 10:00 - 15 MEI 20:00

    Food Tech Event 2025

  • 27 MEI 09:00 - 28 MEI 17:00

    Digitale Synergiedagen LVVN 2025

  • 3 JUN 08:00 - 20:00

    Lab Technology 2025

Vismagazine © 2025 Vismagazine.
Alle rechten voorbehouden.
Facebook LinkedIn
Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Vis Magazine

    • Abonneren
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bakkers in Bedrijf
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • VoedingNU

Contactgegevens

Vismagazine
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@vismagazine.nl
085-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer