Het begon met een spontane handtekeningenactie en inmiddels is het uitgemond in een heuse lobby. Bewoners van de Arnhemse wijk Schuytgraaf willen de ambulante vishandelaar André de Visscher Seafood weer terug in hun wijk. De standplaats van André Tukker uit Putten moest drie en een half jaar geleden wijken voor een viswinkel die in het nieuwe winkelcentrum zou komen, maar dat is tot op de dag van vandaag niet gebeurd.
André Tukker (58) stond met zijn André de Visscher Seafood al zeven jaar wekelijks op de vrijdagmiddag in de wijk Schuytgraaf in Arnhem. Hij is daar nota bene terechtgekomen na een belletje van de gemeente, aldus de handelaar zelf. “Ik had al een paar plekjes in andere wijken in Arnhem en ze vroegen of ik daar ook een middag in de week wilde komen staan. Ik heb er een plek in Hengelo Gelderland voor laten vallen. Dat was voor 50 kilometer rijden vanuit Putten. Met de ‘25 rotondes’ die tegenkwam op de weg er naartoe, deed ik er met regenachtig weer wel vijf kwartier over.”
Maar in Schuytgraaf moest Tukker drie en een half jaar geleden zijn biezen pakken. Op dat moment begon de bouw van een nieuw winkelcentrum op de plek waar tot dan toe alleen nog maar een noodwinkel van Albert Heijn stond, in de wijk in aanbouw. “De afspraak was dat ik plaats zou maken als er een viswinkel in het nieuwe winkelcentrum zou komen. Maar die is er nooit gekomen en ik verwacht ook niet dat die er komt.”
Lekker buiten
Ook in Arnhem-Klarendal staat André de Visscher Seafood voor een supermarkt. Beide profiteren van elkaars aanwezigheid (foto: Koos Groenewold).
Overigens is Tukker zelf ook een winkel aangeboden in het nieuwe winkelcentrum in Arnhem-Zuid waar uiteindelijk zo’n twintig ondernemingen onderdak hebben gekregen. “Maar ik zag dat helemaal niet zitten. Ik kom zelf van origine uit Amersfoort en daar zie je ook wel wijken met tweeverdieners waar overdag niets te beleven valt. Die mensen komen niet voor 17.00 uur bij je binnen. Dan ben je driekwart van de dag bezig om aan het eind van de dag nog snel even wat te verkopen. Ik verkoop veel liever vanuit een verkoopwagen. Lekker buiten. Dat vind ik fijner dan dat ik de hele dag in zo’n winkel sta.”
Om werk zit Tukker ook niet verlegen. Hij verruilde 3,5 jaar geleden Schuytgraaf voor de Arnhemse wijk Klarendal. “Dat is een hele leuk wijk geworden, met allemaal bijzondere, hippe winkels en veel kunstenaars. Op zich is die wijk daardoor wel minder geschikt voor de ambulante visverkoop dan waar ik voorheen stond.”
Handtekeningenactie
Als je de lekkerste kibbeling van Gelderland hebt, moet je dat niet onder stoelen of banken steken (foto: Koos Groenewold).
De inwoners van Schuytgraaf waren Tukker na die drie en een half jaar nog niet vergeten toen eind vorig jaar het nieuwe winkelcentrum werd opgeleverd. Een spontane actie van een buurtbewoonster leverde zo’n 677 handtekeningen op om de Puttense vishandelaar terug te krijgen.
Tukker speelde daar zelf ook op in met een actie waarbij de mensen gratis een pond kibbeling mochten komen halen als ze hun handtekening in een email naar de gemeente konden laten zien. “Er kwamen enkele tientallen mensen voor een portie kibbeling, maar de meesten lieten het bij alleen een handtekening. Ze wilden me gewoon steunen. Ik heb veel publiciteit hiermee gehad bij zowel De Gelderlander, Omroep Gelderland als SBS 6. Er is ook een gemeenteraadslid die zich voor mij inzet, René Kraaijenbrink. Die snapt mij wel want hij is zelf ook ondernemer met een tabakszaak.”
De terugkeer van De Visscher Seafood is zeker nog niet van de baan. Achter de schermen probeert Sandra Mekkelholt, die de handtekeningenactie op touw zette, ook ondernemers uit het winkelcentrum warm te krijgen voor de terugkeer van de ambulante handel. Wethouder Raymond Paping gaf aan nog een keer met de exploitant van het winkelcentrum om tafel te gaan, om te kijken wat er mogelijk is.
Naburige wijk
Omdat hij liever buiten staat, sloeg André Tukker het aanbod voor een plekje in winkelcentrum Schuytgraaf af (foto: Koos Groenewold).
Tukker zag diverse klanten nog wel in de naburige wijk De Laar-Oost terug, waar hij iedere zaterdag te vinden is. “Maar dan moeten de mensen er speciaal voor rijden en iedereen is op zaterdag druk met de sport. Dus in plaats van iedere week, kwamen sommigen nog wel eens, maar dan was het niet meer dan een keer per maand.”
In de Laar-Oost staat De Visscher Seafood al 12 jaar in de buurt van een Jumbo. “De eigenaar van de Jumbo was al bang dat ik daar weg zou gaan. Dat had hij gehoord in het geruchtencircuit. Maar wij zijn heel blij met elkaar. Want als de mensen bij hem een visje hebben gekocht, gaan ze daarna naar de Jumbo boodschappen doen. Of andersom. We versterken elkaar enorm, want voor een supermarkt blijft het moeilijk om verse producten aan te bieden. Ik rijd drie keer in de week naar Spakenburg om in te kopen, dus verser kan niet.” Tukker koopt in bij vier verschillende leveranciers in het vissersdorp die ieder hun specialiteit hebben.
Naast de bekende klassiekers als haring, gebakken vis en verse vis en kibbeling, verkoopt Tukker al vanaf de start van zijn onderneming versbereide kant-en-klaar producten. “Wij verkopen wraps, pizza’s, roerbakschotels en pasta met vis. We maken op de maandag met zes man alles klaar in de bedrijfshal achter onze woning. Wat op is, maken we bij. Ik heb de handel destijds overgenomen van de gebroeders Jansen in Arnhem die een winkel en een ambulante tak hadden. Zij namen voor de ambulante handel ook al bijzondere producten uit de winkel mee. Ik vind dat ook leuk om erbij te hebben en er is steeds meer vraag naar. Kant-en-klaarmaaltijden zijn de trend. We maken ze met aardappeltjes, bami en pasta. Het levert je wat extra op, maar je hebt er ook extra werk mee. We hebben een wokschotel aan boord, zodat we altijd bij kunnen maken.”
Monteur
Van meet af aan wilde André Tukker meer bieden dan alleen maar vis (foto: Koos Groenewold).
Tukker is van origine monteur. Zo werkte hij onder meer negen jaar als burger op de legerbasis in Leusden. “Ik vond dat binnen zitten maar niks. Ik heb daarna nog in de buitendienst gewerkt als monteur maar dat was het ook niet. Ik wilde wel de markt op. Ik houd van mensen. In het leger had ik een paar collega’s uit Spakenburg die mij tipten. Ik heb mij toen eerst gemeld bij het Stoepje (brood en banket, red) maar die zat helemaal vol. Uiteindelijk kon ik beginnen bij Peter Korlaar. Ik wist nergens van en kon nog net een zalm van een makreel onderscheiden. Maar ik heb er zestien jaar gewerkt en alles geleerd en toen kon ik het zelf wel.”
De Puttense ondernemer ziet de toekomst van zijn bedrijf “helemaal niet slecht” in. “Het blijft voor supermarkten toch lastig om verse producten aan te bieden. Corona maakte het in het begin wel even anders. We staan ook in de wijk Geitenkamp met veel oudere bewoners en die waren in het begin wel een beetje bang om te komen. Maar dat is daarna beter geworden. Er is geld, want de mensen kunnen niet op vakantie, naar de kroeg of uit eten. Wat ik voor de ondernemers in die bedrijfstakken overigens al erg genoeg vindt.”
Volgende generatie
Desmond draait zelf zelfstandig markten, waaronder die op dinsdag in het Achterhoekse Ulft (foto: Koos Groenewold).
Zoon Desmond (27) heeft zijn intrede gedaan in de VOF met André en zijn vrouw Bettina Tukker (55). Hij heeft eerst bij een hoveniersbedrijf gewerkt, maar wilde toch de vishandel in. Nadat hij bij Koelewijn en Dries van den Berg ervaring opdeed, kwam hij in de familiezaak. Sommige markten doet hij nu alleen. Als het aan zijn vader igt, gaat hij wat eerder met pensioen en kan hij daarna zijn zoon vanaf de zijlijn met raad en daad bijstaan.