Foppen en NVWA slecht voorbereid op grote recall

19 november 2013

Zowel producent Foppen als de NVWA waren onvoldoende voorbereid op zo'n groot voedselveiligheidsprobleem als dat met de gerookte zalm. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport.

De affaire in 2012 met zalm van Foppen die besmet was met Salmonella, leidde tot naar schatting 23.000 ziektegevallen. Het overlijden van 4 mensen wordt met de Salmonellabesmetting in verband gebracht.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert in het rapport dat er te weinig afstemming tussen de betrokken bedrijven en overheidsinstanties was. Daardoor ontstond verwarring bij zowel de bedrijven als consumenten.

De Onderzoeksraad stelt verder dat voedingsmiddelenbedrijven zich beter moeten voorbereiden op een omvangrijke recall. Ze moeten de organisatie van de incidentbestrijding versterken en hun traceringssysteem verbeteren.

NVWA greep niet in

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is kritisch over de rol die de NVWA heeft gespeeld. Bij de salmonellabesmetting waren zoveel partijen en producten betrokken dat de bedrijven geen overzicht hadden. “De NVWA zag echter geen aanleiding om in te grijpen toen de betrokken bedrijven er niet in slaagden bij de bestrijding een gezamenlijke aanpak te volgen. De NVWA richtte zich voornamelijk op haar handhavende rol. Het terughalen van de besmette producten heeft hierdoor langer geduurd dan nodig. Consumenten wisten niet goed dat zij gevaar liepen en wat zij moesten doen.”

Traceringssysteem verbeteren

De uitbraak toont aan dat de voedselverwerkende industrie zich beter moet voorbereiden op dergelijke onverwachte en nieuwe risico’s. Dat vraagt om een alerte en kritische houding ten aanzien van veranderende productieomstandigheden en signalen die kunnen wijzen op kwetsbaarheden in het productieproces. Daarnaast moeten bedrijven hun traceringssysteem verbeteren zodat zij ook voorbereid zijn op een recall van een productie die zich uitstrekt over meerdere weken of maanden. Dit vraagt om een versterkte organisatie van de incidentenbestrijding van de voedselproductiebedrijven en retailers, aldus de Onderzoeksraad. De organisatie en het traceringssysteem moeten bovendien regelmatig worden getest.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?