Twee miljoen glasaaltjes uitgezet

22 april 2013

Op 18 april zijn twee miljoen glasaaltjes (630 kg) uitgezet in de Zuidelijke Randmeren en het Gooi- en Eemmeer. Dit moet bijdragen aan het herstel van de palingstand in Europa en Nederland op de langere termijn. De uitzet in de Randmeren verliep vanuit Spakenburg en werd verzorgd door beroepsvissers Gerard Heimesen, Jan Wormsbecher en Henk Timmer. met het schip, de PU3.

De uitgezette jonge paling groeit in de Randmeren op in een gezonde omgeving. Wanneer ze uiteindelijk tot volwassen vis (de zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid - kunnen ze vrij uitzwemmen naar de Sargasso Zee om voor nageslacht te zorgen.

Voor het herstel van de palingstand door het uitzetten van jonge paling heeft de Nederlandse overheid een bedrag van 1,5 miljoen euro gereserveerd. In de periode van 2010 – 2013 is jaarlijks € 375.000 beschikbaar gesteld. Uitzet van glasaal is een van de effectieve palingbeheermaatregelen, evenals de uitzet van pootaal (in kwekerijen opgegroeide paling) en het opvangen en overzetten van geslachtsrijpe paling bij gemalen. Volgende maand zal als laatste fase van dit vierjarige project nog een grote hoeveelheid pootaal worden uitgezet vanuit Harderwijk”.

De glasaal die uitgezet wordt is afkomstig van een gecertificeerde visserij in de monding van de rivier de Sevem in Zuid-Engeland. Het uitzetten wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EZ in het kader van het Nederlandse Operationeel Programma ‘Perspectief voor een duurzame visserij’. Het project wordt medegefinancierd uit het Europees Visserijfonds en wordt gecoördineerd door het Productschap Vis.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?